7 tips voor een eerste dag

We hebben allemaal wel eens dat we ergens nieuw zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe school of klas. Het kan ook zijn dat je bij een nieuwe sport- of muziekclub begint of dat je een bijbaantje hebt waar jij je eerste werkdag hebt. Toevallig heb ik vandaag ook een eerste keer, namelijk: de eerste keer bloggen voor Huis van Belle. Superleuk maar ook wel spannend en daarom dacht ik: Wat kan nou een beter eerste lijstje zijn dan ‘7 tips voor een eerste dag’?

 1. Zorg dat jij je comfortabel voelt.

  Wanneer je ergens voor het eerst komt, wil je goed voor de dag komen en je mooiste of beste kleding aan doen. Het is superbelangrijk dat het niet alleen mooi is maar dat jij je er ook lekker in voelt. Als je kleding aan hebt die net een beetje strak zit of waar jij je niet makkelijk in beweegt dan voel jij je niet helemaal lekker. Ik snap dat je bijvoorbeeld op school of op je nieuwe werk niet in een joggingpak aan kan komen maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel opties die comfortabel zitten en er superleuk uit zien.

 2. Wees jezelf.

  Wanneer je ergens nieuw komt leer je waarschijnlijk allemaal nieuwe mensen kennen die ook heel benieuwd zijn naar wie jij bent. Wees lekker jezelf dan leren ze de echte jij kennen en jij bent uiteraard superleuk, dus waarom zou je je anders voordoen?

 3. Iedereen begint ergens!

  Hou goed in je achterhoofd dat iedereen een keer moet beginnen. Iedereen is een keer nieuw op school, heeft zijn eerste werkdag of komt nieuw in een groep. De meesten vinden een eerste dag spannend en weten nog goed hoe het voor hen was, dus ze begrijpen het als je een beetje gespannen bent.

 4. Bereid je goed voor.

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Moet je een tas mee nemen? Maak deze op tijd klaar zodat je daar niet op het laatste moment nog stres over hebt. Zorg dat je de nacht ervoor goed geslapen hebt en die dag start met een goed ontbijt. Als je goed voor jezelf zorgt en de dingen die je kunt voorbereiden alvast voorbereidt, dan hoef je er daarna niet meer aan te denken. Wat ook handig is om mee te nemen in je voorbereiding is de reistijd en route, kijk van tevoren even hoe lang je erover doet om er te komen en hoe je het beste kan fietsen of welke bus of trein je bijvoorbeeld moet nemen.

 5. Wees open en eerlijk.

  Wees niet onzeker, we vinden allemaal wel eens iets spannend. Maar jij kan dit. Een eerste dag is altijd spannend maar dat begrijpen andere heus! Mocht je nou heel erg last hebben van zenuwen, dan kan je ervoor kiezen om dit aan te geven bij iemand van de plek waar je heen gaat. Is er bijvoorbeeld een leidinggevende, leraar, of iemand waar je naast zit of staat zeg dan gewoon: Hey ik ben … Ik heb er zin in maar ik moet zeggen dat ik er ook wel een beetje zenuwachtig voor ben. Degene tegen wie je dit zegt zal jou ongetwijfeld begrijpen en gerust stellen. Het komt goed!

 6. Vraag om hulp.

  Om hulp vragen is nooit verkeerd. Weet je niet goed waar jij je moet melden? Vraag aan je ouders of ze even mee willen denken. Kun je aan niks anders meer denken dan zenuwen?Vraag een van je vriendinnen of ze iets kunnen vertellen waardoor je even aan iets anders kan denken. Weetje wie je ook altijd om hulp kan vragen? God! Bid tot hem en vraag of hij je rust wil geven en een goeie nachtrust en of hij die eerste dag, en alle dagen bij jou wil zijn.

 7. Geloof in jezelf.

  Kijk in de spiegel, knipoog naar jezelf en lach want jij kan dit!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Ook ben ik benieuwd of je zelf ook direct een eerste dag in je hoofd had. Heb je al wel eens zo’n eerste dag gehad? Of heb je er binnenkort één? Laat in de reacties weten hoe dat was!Was je heel zenuwachtig? En was dit achteraf terecht?

Photo by Element5 Digital on Unsplash