9 stappen om ludduvuddu te verslaan

Alle meiden krijgen er een keer mee te maken: liefdesverdriet. Een gebroken hart, een jongen die je kwetst, je afgewezen voelen, veel huilen, veel behoefte aan ijs en chocola hebben…het hoort er allemaal bij.

Ik heb een tijdje tegen deze blog aan zitten hikken want het is best persoonlijk. En niet echt leuk om over te schrijven. Maar toch doe ik het omdat ik het belangrijk vind dat je alle kanten van mijn leven ziet. Zoals ik je al vertelde, is mijn relatie sinds een tijdje over. In mijn biografie staat bij mijn topvijf wat ik nog wil doen in mijn leven: trouwen met Amanuel. En dat gaat dus niet gebeuren.

Natuurlijk is het niet de eerste keer dat ik een gebroken hart heb en omdat ik dus al wat ervaring heb, wil ik mijn 9 stappen om ludduvuddu te verslaan met je delen (ik kwam trouwens vorig weekend dit boekje tegen, echt heel grappig en herkenbaar).

Stap 1 Stop al het contact
Log uit op alles waarmee je met hem in contact kunt komen. Block zijn twitter, verwijder hem als vriend van facebook en hyves en wis zijn telefoonnummer. Het duurt alleen maar langer als je hem blijft opzoeken en je hebt er niks aan als het blijft sudderen. Het is de moeilijke maar kortste weg. Zo word je niet met hem geconfronteerd en heb je de kans om de deur echt dicht te doen en je te focussen op jezelf.

Stap 2 Huil uit
Bel al je vriendinnen en vertel je verhaal. Huil als je moet huilen en scheld als je wilt schelden. Ga zeker niet alleen zitten maar zoek gezelschap en begrip. Vriendinnen vinden het alleen maar fijn als ze je op kunnen vangen. Heb je de neiging hem te bellen, smsen/appen, langs te gaan of wat dan ook? Bel dan ook een vriendin of ga langs.

Stap 3 Zoek afleiding
Zoek afleiding. Heb je mijn maandoverzicht gezien? Ik heb de hele maand veel met vriendinnen gedaan, wijntjes gedronken, mijn verhaal honderd keer opnieuw gedaan, analyse na analyse gemaakt maar ook filmpjes gekeken, schoonheidsbehandelingen gedaan en geshopt. En naast al die leuke dingen was mijn werk ook een goeie afleiding. Dus mijn gouden tip: zoek een bijbaantje en ga de twee avonden die je normaal met hem doorbracht, werken bij de Albert Heijn of in een kledingwinkel. Dan levert je ludduvuddu nog geld op ook!

Stap 4 liefdesverdriet liedjes of gedichtjes
Wees lief voor jezelf. Huil zolang je wilt, ga niet mee naar de bios met dat kleffe stel (blegh) en block oververliefde vriendinnen die over niet anders twitteren dan hun liefje (kots). Koop chocola en chips en kruip op de bank onder een dekentje. Kijk een zielige film zodat je nog meer kan huilen (snotter) of juist een vrolijke. Luister alle liedjes of lees gedichtjes waarin je je verdriet herkent, hieronder een paar suggesties. Geef toe dat je hem mist, dat is normaal. Dit Is Niet Leuk.

Stap 5 Krijg weer zelfvertrouwen
Lief zijn voor jezelf mag een poosje maar ga niet zwelgen. Daar word jij geen leukere meid van en het helpt je ook niet. Geef jezelf een schop onder je kont. Ga sporten, eet weer gezond en zorg goed voor jezelf. Je zelfvertrouwen kan een flinke deuk krijgen als je verkering uitgaat en je moet er juist voor zorgen dat dat niet erger wordt. Heb je gedachten als: hij vond me vast te dik of niet leuk genoeg (ja, die gedachten heb ik ook gehad), maak dan eens een lijst met alle dingen die wél leuk aan je zijn. Jij bent geweldig en hij is je niet waard als hij dat niet ziet of als hij je pijn heeft gedaan. Wat een sukkel dat hij je heeft laten lopen!

Stap 6 Vind je leuke zelf
Herontdek jezelf. Knip je haar, koop een leuk nieuw jurkje of doe eens hoge hakken aan als je dat nooit doet. Ik heb in de afgelopen weken mijn haar geverfd, mijn huis een grondige schoonmaakbeurt gegeven, heel veel oude zooi weggegooid en heb plannen mijn muren een nieuw kleurtje te geven. Ook heb ik mezelf in een mooie nieuwe jurk gehesen, mijn hoogste hakken aangedaan en rode lippenstift opgedaan (doe ik nooit) en weer eens genoten van aandacht. Waarmee ik maar niet wil zeggen dat je je in een nieuwe relatie moet storten (meestal niet zo handig) maar het is prima om je te laten bewonderen.

Stap 7 Benoem waarom het uit is
Schrijf op waarom het uit is en noem zoveel mogelijk redenen. Je hebt de neiging je relatie te gaan romantiseren maar het is niet voor niets uit. Benoem de dingen die niet goed gingen tussen jullie, die stom aan hem waren en waarom je blij bent dat het uit is.

Stap 8 Benut deze tijd!
Doe je voordeel met wat je hiervan leert. Als het uit is, zie je vaak scherper wat er misging tussen jullie. Een relatie laat je zien hoe jij je gedraagt en wie je bent. Ben je heel veeleisend of pas je je juist aan aan een jongen? Blijf je wel jezelf, of merk je nu je weer alleen bent dat je je vrijer voelt? Het kan heel goed zijn dat er zich juist nu je alleen bent leuke mogelijkheden voor doen. Als je jong bent, heb je juist de tijd om te ontdekken wie je bent en het is niet de bedoeling dat een jongen dat gaat bepalen voor jou. Geniet dus van die tijd!

Stap 9 Het Gaat Over
Herinner jezelf eraan dat jij echt te gek bent. Doet het af en toe toch heel veel pijn, geef daar dan ook even ruimte aan. Praat er met God over, ook als je er niets van snapt en je dacht dat het echt de bedoeling was dat jullie bij elkaar waren. Vaak word je dan alweer een beetje rustiger (ik wel). En ik beloof je: op een dag besef je ineens: ik ben er overheen! You can do it girl!

ps. Nee, ik heb het nog niet weggehaald uit mijn topvijf. Hij was de eerste man waarvan ik durfde te zeggen dat ik met hem wilde trouwen en het kan ook nog wel even duren voor ik me er bij heb neergelegd dat het echt niet gaat gebeuren. Dus ik neem nog even de tijd. Doe jij dat ook?

Edit: Inmiddels wel. Niet dat het daarmee over is, maar accepteren is ook een kunst.

Foto’s: Henrike