Alleen naar de sportschool, dat is ENG!

Alleen naar de sportschool gaan kan best wel spannend zijn. Naar de sportschool gaan met de vriendinnen of met je vader en/of moeder is minder spannend. Minder ongemakkelijk. Zelf vond ik de eerste keer naar de sportschool best wel spannend.

Te weinig in de sportschool

Ik sportte altijd samen met een vriend van mij, alleen het nadeel daarvan was dat we best weinig naar de sportschool gingen. En als een van ons niet kon, dan verviel de sport-afspraak. Het sporten was erg gezellig, maar echte spierpijn hielden we er zelden aan over. Wel spierpijn van het lachen en het kletsen. Het echte sporten en zweten miste ik wel een beetje. Ik wilde mijn eigen ding kunnen doen. Trainen zoals ik wilde. Die stap was alleen best wel groot, want wat ga ik doen op de sportschool? Een jaar lang dezelfde oefeningen kom ik ook niet mee vooruit.

Heb je ook last van onderstaande issues? Ik vertel je hoe je het aan kan pakken!

Te weinig zelfvertrouwen

Je voelt je misschien onzeker of hebt het gevoel dat als je alleen gaat sporten de hele sportschool jou aankijkt. Ikzelf ga naar de Basic Fit. Daar sporten best veel mensen alleen gedurende de hele dag. ‘S avonds komen meer mensen samen sporten. De meeste mensen zijn met zichzelf bezig in de sportschool, dus ze zullen echt niet de hele tijd naar jou kijken wat je doet of hoe je iets doet. Soms kijken mensen ook om nieuwe oefeningen op te doen, dat doe ik nu ook. Soms zie ik iemand iets doen dat ik denk, dat is best een leuke oefening. Doe lekker je oortjes in en doe wat jij wil!

Welke oefeningen kan je doen?

Wat ga ik doen? Oefeningen zijn te kort, of ehh hoe moest dat ook al weer? Als je een oefening verkeerd doet kan dat blessures opleveren. Wat handig kan zijn is YouTube. Kijk voor je gaat sporten wat YouTube filmpjes die oefeningen uitleggen en vaak ook zeggen wat je vooral niet en wel moet doen. Screenshot wat oefeningen zodat je ze in de sportschool nog eens kan bekijken. Het is mij weleens over komen dat iemand tegen mij zei dat ik een oefening verkeerd deed. Dit was geen kritiek, maar om mij te helpen. Dus als iemand jou een keer wijst op een verkeerde houding is dat niet om jou belachelijk te maken, maar om je te helpen!

De apparaten zijn een beetje spannend

Nog nooit gedaan: nieuwe oefeningen of apparaten proberen kan spannend zijn. Je hebt het nog nooit gedaan, je weet niet hoe het moet dus je wil het eigenlijk ook niet proberen. Ik vond het veel makkelijker als ik met vriendinnen was om dan een nieuw apparaat te proberen. Nu sportten mijn vriendinnen en ik niet met de houding ‘alles eruit halen wat er in zit’ (wat ik wel heb als ik alleen sport), maar samen een nieuw apparaat uitproberen is wel fijn. Een nieuwe oefening of nieuw apparaat vind ik spannend, want stel dat ik het helemaal fout doe? Maar die apparaten zijn ook voor jou, je mag rustig kijken en proberen hoe het werkt.

De afdeling met gewicht heffen en losse gewichten is vaak geliefd bij mannen, maar wij vrouwen mogen daar ook zeker gebruik van maken! Die mannen verwachten echt niet dat wij ook ineens 30 kg kunnen optillen. Het is al stoer als je er staat. Veel vrouwen slaan het krachttrainen met gewichten over omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen en er zijn zoveel jongens. Het lijkt of alle mannen weten wat ze moeten doen, maar dat valt reuze mee. Ze doen elkaar ook vaak genoeg na. Kijk op YouTube voor wat krachttraining oefeningen en ga er gewoon staan, ook als er alleen maar mannen staan.

Dus vind je het spannend om alleen te sporten, maar wil je het wel? Gewoon doen! Maak voor jezelf een beetje een routine in het sporten, zoals jij het fijn vindt. En zo blijf jij (of je ouders) geen sponsor van de sportschool, maar haal je je abonnement er ook echt uit!

Heb jij nog leuke sporttips?

Photo by Geert Pieters on Unsplash