Als alles niet volgens plan(ning) loopt

Ik ben nogal een controlfreak. Twee weken voor elke toetsweek maak ik netjes een planning met daarin precies wat ik elke dag ga doen. Als die eenmaal klaar is, wijk ik er niet meer van af. Dat is altijd mijn succesformule voor deze door velen gevreesde week.

Maar afgelopen toetsweek ging het allemaal even anders. Hij begon donderdag en beide toetsen gingen prima. Maar in de middag was ik moe, een beetje duizelig en had ik buikkramp. Een middagje niks aan school doen dan maar. Ik verwachtte dat ik de volgende dag wel weer beter zou zijn.

‘Waarom moet ik juist nu ziek zijn?’

Vrijdagochtend voelde ik me helaas nog slechter. Ik was misselijk en het enige waartoe ik in staat was, was op de bank zitten onder een dekentje. Ik vond het enorm irritant. De twijfel sloeg toe: moest ik wel mijn toets voor Nederlands maken als ik me zo voelde? Uiteindelijk hakte ik de knoop door. Ik ging niet. Dat gaf rust en ik kroop weer onder mijn dekentje.

Ik baalde wel als een stekker dat ik door dit griepje als het ware even uitgeschakeld was. Zo kon ik niet leren voor mijn schoolexamens. Wat nou als ik dit weekend nog steeds ziek was? Ik zag de rest van mijn toetsweek al in duigen vallen. Alleen maar slechte cijfers zou ik halen, omdat ik me niet goed genoeg had kunnen voorbereiden…

Een stijgende lijn

Maar op een gegeven moment had ik een besefmomentje. Ik zat op de bank (of course), keek naar buiten en dacht: het is goed zoals het is. Ja, ik voelde me ellendig. En ja, ik vond het lastig dat ik de controle die ik zo graag heb, kwijt was. Toch kon ik me verbazingwekkend genoeg even totaal overgeven aan de situatie. Alles ging niet volgens mijn plan, maar God had er vast wel een plan mee.

Mijn doemscenario werd geen werkelijkheid. Zaterdagochtend liet ik me voor de zekerheid testen (ik was negatief). Zondag voelde ik me weer wat beter en maandag was ik er helemaal klaar voor om weer een toets te maken. Ook alle volgende proefwerken heb ik met genoeg voorbereiding kunnen maken. Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht.

Levenslesjes

Met dit voorbeeld wil ik niet zeggen: ‘Maak vooral geen planning, wie weet heeft het toch geen zin!’ Maar wat ik wel geleerd heb, is om in ongeplande situaties te vertrouwen op God. Om los te laten en het leven te nemen zoals het komt. Waar je ook mee zit, het komt wel goed, echt waar.

Dit voorbeeld kun je ook omkeren. Wij mensen bedenken heel graag ideeën voor in de toekomst. Evenementen, afspraken, uitjes… Maar in al die plannen kan zomaar roet worden gegooid (door bijvoorbeeld een, uhm, pandemie ofzo). Misschien heb jij wel afspraken waar je eigenlijk tegenop zag, uitgesteld zien worden door corona. Of heb je je ergens druk over gemaakt, wat enorm mee bleek te vallen. Maak je dus geen zorgen over morgen. Dat is zo zonde van je energie!

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash