Als je je verdrietig voelt

Als je je verdrietig voelt

Als ultiem Studie Ontwijkend Gedrag zoek ik nogal eens Pinterest op. De tijd gaat verdraaid snel als ik doorklik op de een na de andere afbeelding en mezelf onderdompel in plaatjes die het perfecte leven weergeven. Mooi ingerichte huizen, meisjes met strakke buiken, een tandpastaglimlach, glinsterende ogen… Het leven lacht me in bewerkte afbeeldingen tegemoet. Ik heb alleen een probleem: ik zit op de bank en voel me verdrietig.

Het hoort bij het leven

Hoe vaak ik niet verlang naar een picture perfect-leven, zelfs probeer om te doen alsof mijn leven zo is! De realiteit is echter dat het leven niet alleen maar mooi is en een lach draagt. Er zijn dagen dat ik me helemaal niet happy voel of even uit moet huilen. That’s life! Schrale troost: het leven zou denk ik maar saai zijn als we altijd allemaal blij zouden zijn. Het leven krijgt juist dimensie en diepte door het hele scala aan emoties dat wij mensen ervaren. Je verdrietig voelen hoort daarbij, en troost je: iedereen is wel eens verdrietig.

Ontkennen helpt niet

Lange tijd drukte ik mijn verdriet weg als ik het omhoog voelde borrelen. Ik had geen zin om het te voelen, vond het lastig, dacht dat het me zou belemmeren. Niets was minder waar: juist ingehouden verdriet gaat je last bezorgen! Er kan spanning gaan ophopen in je lichaam, waardoor je weer lichamelijke klachten kunt krijgen. Je gaat misschien sneller grijpen naar troostvoedsel, duikt hele dagen weg in Netflix of gaat je zelfs depressief voelen. Er komen elk jaar ontzettend veel mensen bij de huisarts met onverklaarbare vermoeidheid of lichamelijke pijntjes. De achterliggende oorzaak is weggedrukte emoties. Ze moeten eruit!

Het mag er zijn

Ik denk dat we in onze maatschappij een beetje bang en vooral beschaamd zijn geworden om onze emoties te laten zien. Misschien denk je wel dat je dan zwak bent, of dat een ander nooit hoeft te huilen. Laat me je vandaag dan op het hart drukken: het is helemaal oké om je emoties te laten zien! Vooral als je je verdrietig voelt: je hoeft je niet te schamen voor je tranen. Laat ze maar lopen, het zal je opluchten als je bij je moeder of een vriendin even uit kunt huilen. Verdriet hoort bij het leven en het heeft bestaansrecht in jouw leven. Misschien voel je je ongemakkelijk als anderen jou kunnen zien huilen, maar echt: jouw tranen mogen er zijn!

God ziet jouw tranen

Het kan zijn dat je je vooral in eenzaamheid verdrietig voelt. Niemand die ervan af weet. Wat kan dat ontzettend naar zijn! Ik hoop dat je mensen om je heen zult hebben met wie je kunt delen hoe je je voelt. Maar als dat niet het geval is, wil ik je vandaag meegeven dat God ervan af weet. Jouw verdriet is voor Hem niet onbekend. Hij heeft je gemaakt, weet precies wat er in je leeft. Durf je jouw tranen aan Hem te laten zien? Daarmee is jouw verdriet niet opeens weg, opgelost. Maar als er iemand is die naast je wil komen staan, is het Jezus wel. Hij heeft ook gehuild in Zijn leven, reken maar dat Hij weet wat verdriet is!

Lieve, prachtige dochter van God: je bent welkom met je verdriet!

Voel jij je wel eens verdrietig?

Photo by Luis Galvez on Unsplash