Als je nog niet weet wat je wil doen na de zomer – 3 tips

Je vakantie loopt alweer de richting van het nieuwe schooljaar op, maar jij kijkt daar misschien wel niet naar uit. Je bent klaar met school, maar hebt nog geen keuze voor een vervolgopleiding gemaakt. En een tussenjaar werd je misschien ook niet vrolijk van, dus wat nu? En denk je dat een jaar niet naar school slecht staat op je CV? Echt niet, je kan het juist super nuttig besteden! Ik geef je tips!

1. Ga werken

Aah, dit wilde je niet horen toch? Maar weet je, werken is zo slecht nog niet. Misschien kan je blijven hangen bij je vakantiebaantje, en anders zijn er genoeg winkels waar je aan de slag kan. Liever niet in een winkel? Check de supermarkt, de thuiszorg, of de leuke eetcafétjes! En wist je dat je met werken hele goede vaardigheden op doet? Je leert bijvoorbeeld hoe je met veel verschillende soorten mensen om kan gaan, je leert door te zetten ook als je het zwaar hebt, je ontdekt hoe fijn het is om je eigen geld te verdienen… je leert zoveel en dat kan echt voordelig zijn als je weer gaat studeren en later een baan krijgt.

2. Start met een vrijwillig baantje

Bij Huis van Belle hebben we er ieder jaar weer profijt van: meiden die even gestopt zijn met school, nog niet aan een vervolgopleiding gaan beginnen, of om een andere reden er tussen uit gaan. Die meiden vinden hun weg naar Huis van Belle omdat ze een plek zoeken om hun talenten te ontdekken of plek willen hebben waar ze hun talenten vrijwillig kunnen inzetten. Wij draaien op vrijwilligers, en het is boeiend en interessant om te zien hoe meiden hier opbloeien en ontdekken wat ze de wereld te bieden hebben. Natuurlijk hebben we ook meiden die al werken, en die dit er naast doen, maar you get my point!

Er zijn heel veel toffe organisaties en stichtingen die springen om vrijwilligers, en bijna elke stad of dorp heeft wel een vrijwilligersbank. Dit zijn plekken waar je de meest actuele vrijwilligersvacatures vind: van maatje zijn van een vluchteling of ouder persoon, tot vrijwilliger in een inloophuis. Er is zoveel mogelijk, en er zit vast wel wat voor je tussen! In mijn stad zit de vrijwilligersbank in de bieb, maar zoek vooral even online waar je het kan vinden in je eigen woonplaats!

3. Zoek een stage

Wat nou als je nu een tussenjaar hebt, omdat je gewoon niet goed kan kiezen welke studie je wil doen. Je bent breed geïnteresseerd, en je vindt alles wel leuk. Zoek dan eens een aantal stages die bij je interesses passen! De grap is: ik wilde vroeger verpleegkundige worden. Dat is echt nooit veranderd. Toen begon ik aan de opleiding Verpleegkunde en haakte ik totaal af op hoe technisch en afstandelijk de opleiding eigenlijk is. Ik moest opeens verpleegplannen schrijven, daar had ik toch helemaal geen zin in? Ik ontdekte toen pas dat de studie helemaal niet was wat ik voor ogen had, en ik maakte dan ook de switch naar iets anders. Wat ik dus bedoel te zeggen is: soms lijkt een baan in iets wel vet, maar is het toch niet zo leuk als je het zou verwachten.

Emma wist gewoon niet wat ze wilde studeren, en besloot daarom elke week stage te lopen bij een ander bedrijf. Ze heeft daarover het afgelopen jaar een blog bij gehouden, en die is superleuk om eens na te lezen. Ze heeft superveel verschillende werkvelden gezien, om uiteindelijk na een jaar een weloverwogen keuze te maken. Vind ik dus superstoer, en ook nog eens mega-interessant!

Weet jij al wat je straks gaat doen? Heb je nog goede tips voor als je het niet weet?

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle