Angststoornis deel 4: bemoedigende Bijbelteksten

In dit deel van mijn serie over een angststoornis, wil ik het graag hebben over hoe het geloof een rol kan spelen in een angststoornis. Ik wil met deze blog een paar handvaten vanuit de Bijbel aan jullie geven die jullie kunnen gebruiken wanneer de angst toeslaat: een verzameling van bemoedigende Bijbelteksten.

De eerdere delen kun je hier lezen: deel 1 (inleiding), deel 2 (over behandelingen) en deel 3 (over de coronacrisis).

Bemoedigende Bijbelteksten

Ik heb een aantal bemoedigende Bijbelteksten voor jullie hieronder neergezet. Stuk voor stuk gaat het erover dat je niet bang hoeft te zijn! Soms kunnen die Bijbelteksten je helpen om wat rustiger te worden. Het is ook niet erg als je niet gelijk de rust voelt, maar blijf deze teksten herhalen!

Maak je geen zorgen, maar vraag God alles wat je nodig hebt. Bid tot God, wat er ook gebeurt en dank hem altijd.

Filippenzen 4:6

Dit vind ik zelf echt een heel mooie tekst. Zorgen maken is in deze tijd een groot onderwerp in de wereld en misschien ook wel bij jou. Je kunt je zorgen maken over wat er allemaal gebeurt in de wereld met dit virus of in je persoonlijke leven. Hier in deze tekst wordt zo mooi beschreven dat je mag bidden tot God en hem alles mag vragen!

Werp al uw zorgen op Hem, want hij zorgt voor u (Herziene Statenvertaling)

1 Petrus 5:7

Deze tekst kende ik vooral vanuit het Engels: Cast all your anxiety on Him. He cares for you!  Maar in het Nederlands vind ik hem ook heel bemoedigend. Als wij bij God komen en al onze angst, alles waar we mee zitten, naar hem toe brengen, wil hij ervoor zorgen! Het kost tijd om te leren om echt alles over te geven aan hem. Je wilt het liefst controle over de dingen houden. Maar als je alles durft over te geven aan hem, zul je je echt vrijer voelen!

Van slecht nieuws worden ze niet bang. Ze vertrouwen op de Heer, ze twijfelen niet. Ze maken zich geen zorgen, ze hebben geen angst. Ze weten dat ze zullen winnen van de vijand.

Psalm 112: 7-8

Ik vind dit één van de mooiste teksten als het gaat over angst. Het komt bij mij over als iets wat je zelfverzekerd kan maken. Het geeft aan dat we mogen vertrouwen op de Heer, hoe bang we ook kunnen zijn. Het eerste zinnetje is heel waardevol in deze tijd  (‘Van slecht nieuws worden ze niet bang.’) We hebben natuurlijk de persconferenties en de cijfers die niet altijd even positief zijn. Van dat slechte nieuws kun je heel bang of bezorgd worden. Maar we mogen op Hem vertrouwen dat het ooit goed mag komen. De laatste zin kan zoveel hoop geven! De vijanden die wij moeten verslaan zijn niet altijd zichtbare vijanden, maar is in dit geval geestelijk. Samen met God mogen we deze vijand overwinnen en leven in zijn vrijheid!

Geef niet op

De Bijbelteksten kunnen je hoop geven. Het kan voelen dat het in het begin nog niets doet, maar als je steeds maar weer deze dingen leest, zal het in je hoofd blijven zitten en kan je het hopelijk toepassen als het even niet zo lekker gaat. In het volgende deel ga ik het hebben over hoe je door bidden heen rust mag ervaren in de angst die je voelt en hoe je God kan betrekken in deze lastige tijd!

Photo by Shelby Miller on Unsplash