Angststoornis deel 5: Geloven

Deze maand zijn er twee delen van mijn serie over mijn angststoornis. De vorige keer had ik het over bemoedigende Bijbelteksten. In dit deel wil ik het graag hebben over hoe je God kan betrekken in je angst.

Bidden

Bidden lijkt soms erg lastig als je heel angstig bent. Het voelt bij mij soms alsof er een muur tussen God en mij in staat. Je bent soms zo bang dat je er geen woorden aan durft te geven. Dat is totaal niet erg. God ziet je hart en weet wat er speelt! Probeer aan hem te vertellen waarmee je zit, het maakt niet uit op welke manier je dat doet. Of je het met heel veel woorden doet of juist alleen maar “help” roept, God hoort je! Hij wil jou zo graag helpen. Het kan zijn dat je niet meteen rust ervaart nadat je hebt gebeden. Dat is niet erg, probeer iets te gaan doen wat je leuk vindt op dat moment en je zult als je na een tijdje terugkijkt hopelijk ervaren dat je een stuk rustiger bent geworden ten opzichte van je eerdere situatie! Is dat niet zo? Dat is ook niet erg! Houd vooral vol en bid nogmaals tot hem! Misschien zie je niet gelijk verandering, maar in de loop van de tijd zul je zijn rust en vrede ervaren!

Zingen

Als bidden niet lukt, kun je ook leuke christelijke muziek aanzetten waarmee je God prijst of vertelt door het lied heen wat je bezig houdt. Het kan soms helpen om door een nummer heen je gevoel naar hem te uiten. Ook kan het iets doen voor je stemming. Als je compleet vast zit in je angst, kun je je heel naar gaan voelen. Maar door bijvoorbeeld je favoriete Worship-nummer op te zetten, kun je even lekker los gaan en zul je je hopelijk daarna een stukje beter voelen!

Overwonnen

Jezus heeft aan het kruis de angst overwonnen. Hij is zoveel sterker dan de angst die wij ervaren! Angst kan heel erg benauwend werken, maar wat mij vaak kracht geeft, is om te denken aan Hem die het al overwonnen heeft. De angst heeft niet het laatste woord over jou! Samen met God ben je zoveel sterker dan de angst! Ik hoop echt dat je dat mag gaan ervaren en dat je samen met God de angst mag overwinnen. Hij is sterker dan elke angst die jij hebt! Hoe bekneld je je misschien ook voelt in de situatie van angst, Hij is bij je en helpt je hierdoor heen te komen. Hij is sterker!

Een toepasselijk lied als het gaat over sterker dan de angst, is bijvoorbeeld het lied Sterker van de Mozaïek:

Photo by Hanny Naibaho on Unsplash