Anood gaat studeren

In deze blog ga ik jullie verder vertellen over hoe het verder is gelopen na de verhuizing en wat is allemaal gebeurd in mijn studie periode? Heb je de vorige blog nog niet gelezen? Klik dan hier op.

Studeren in Leiden

In 2012 ben ik begonnen aan het Middelbare Laboratorium Onderwijs in Leiden, en wat voelt alles toch zo zwaar aan het begin. Ik was dat ene rustige onzekere en verlegen meisje. Het is ook heel normaal dat je opeens zo wordt als je veel mee maakt in je leven, en vooral op een leeftijd van 17 jaar. Mijn Nederlandse taal was destijds prima, maar het maakte me onzeker omdat ik nu opeens in een andere stad ben, met andere mensen en docenten die niet eerder een vluchteling leerling hebben gehad. Eerste keer toen ik de school zag dacht ik ‘wow, hier wil ik echt studeren, hier ga ik zoveel bereiken’. Maar dan begin je aan de studie, zo moeilijk was het helemaal niet. Ik ging moeilijk denken. Kan ik het wel aan? Is het niet te moeilijk? Wat denken de mensen wel van mij? Begrijpen ze mij wel? Lachen ze mij niet uit door me taal? En ja echt, door op die manier te gaan denken is het mij ook echt net gelukt. Ik heb gelijk halfjaar studie vertraging gehad.

Ik had daarna het besef, oké misschien is dit wel goed voor me. Ik weet nu tenminste waar de stof over gaat en hoe ik het beter moet aanpakken. Ik had besloten om positiever te zijn, ondanks de procedure en de plek waar ik woon. Ondanks het feit hoe sommige mensen over vluchtelingen denken bij mij op school. Het is mij daarna ook echt gelukt. Met mijn best doen en beter aanpakken en durven praten.

Stage lopen en afstuderen

In het laatste jaar moest ik stage lopen, mijn eerste stage was de leukste stage die ik ooit heb gehad. Ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen, het was zo gezellig en leuk. Je kon met zoveel samen lachen en grapjes maken. Ik liep stage bij Technolab en mocht workshops geven over microscopie, DNA en biologie aan leerlingen van basisschool en het middelbare school. Ik heb daar mezelf echt beter gekend. De stage heb ik goed afgerond en mocht ik doorgaan naar mijn laatste periode. Daar ging het mis, mijn procedure speelde weer. Wij moesten nieuwe aanvraag in Ter Apel doen, kon vaak niet aanwezig zijn. Daarbij vond ik de stage niet leuk, ik kon helaas mijn plek niet vinden in de nieuwe stage. Na een gesprek met mijn docenten, hebben zij me aangeraden om te stoppen met de opleiding. Iets wat ik zeker niet wou. Ik wist dat het niet alleen aan mij lag, de procedure en de stageplek speelde ook een grote rol. Ik heb besloten om de laatste periode te herkansen, en dat mocht ook. Met alle geluk heb ik in de zomer een stageplek kunnen regelen. En ja, het was weer een leuke plek om stage te lopen. Ik heb mijn examendossier ingeleverd, toetsen behaald en geslaagd. In februari 2016 heb ik mijn diploma mogen ondertekenen.

Verder studeren

Je haalt je diploma en besef je, wat kan ik hiermee nu ik nog op een GLO woon. Verder studeren was ook geen optie in het begin. Als je een studie afrond dan mag je niet aan een nieuwe studie beginnen van het COA. Tenzij je een geldige ID hebt en de COA niks voor je hoeft te betalen. Ik ben erachter gekomen dat er een 21+ toelatingsonderzoek bestaat, daar had ik me voor aangemeld. Toelatingsonderzoek, opleiding Biologie docent 2de graad. Sinds februari 2016 t/m augustus 2016 was ik zo hard aan het studeren voor 3 vakken om toegelaten te worden. Iedere dag ging ik ergens in Leiden studeren. In augustus hebben de examen plaats gevonden en ben ik geslaagd. Sinds september studeer ik aan de opleiding Biologie docent 2de graad. Ik studeer nu via een stichting die mijn studie financiert.

Hoe nu verder?

Je ziet dat het leven heel veel tegenslagen heeft, en ieder mens kan dit mee maken. Door sterk in je schoenen te staan en ervoor te gaan lukt het je wel. Nu ben ik bezig met mijn studie en mijn procedure. Er kan binnenkort wat veranderen aan de procedure. Ik hoop dat ik jullie duidelijk heb gemaakt hoe het is om een vluchteling te zijn. Maar belangrijker is hoe het is om tegenslagen mee te maken en moet je hiermee omgaan. Want tegenslagen kunnen ons allemaal overkomen, daarom is vertrouwen in jezelf hebben heel belangrijk. Je kan het, je kan ervoor gaan, het lukt je wel. Dat zijn worden die ieder van jullie tegen zichzelf moet zeggen.