De Anti Pest Club met Anne-Mar

Aankomende maandag begint de Week van het Pesten en daarom is er vanaf die dag elke avond om 19:20 uur een uitzending van de Anti Pest Club te zien bij Zapp. Anne-Mar gaat met haar cameraploeg op stap om kinderen die gepest worden in de klas te helpen. Ik was wel benieuwd naar haar en het programma zelf, dus ik stelde haar een paar vragen!

Jij presenteert dit programma, betekent dit dat jij ook ervaring hebt met pesten?

Ik ben zelf nooit gepest, maar heb wel eens meegemaakt dat een groepje kinderen de fiets van een meisje uit onze klas gingen kapot trappen. Ik heb er bij gestaan en ik deed alsof ik het heel cool vond, maar van binnen vond ik het zo zielig voor dat meisje. Ze was er zelf niet bij, dus ze had geen idee dat haar fiets in elkaar getrapt werd.  Ik wilde er eigenlijk iets van zeggen, maar ik durfde niet.

Heb je zelf wel eens gepest?

Nee, ik heb nooit gepest maar ik had vroeger wel te maken met vriendinnen die in groepjes zaten waar andere meisjes van buitengesloten werden. Dan spraken we af dat we de volgende dag allemaal een spijkerjasje naar school zouden aantrekken, maar dan vertelden we dat aan 1 meisje niet. Later had ik daar spijt van en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb namens ons groepje excuus aangeboden. Heel spannend, want ik dacht dat ze mij er op zou aankijken, maar ze was juist heel blij.

Hoe kijk je daar nu op terug?

Nu zie ik dat het allemaal niet zo onschuldig is. Vroeger deden we alsof dingen als grapje bedoeld waren of werd het plagen genoemd in plaats van pesten. Dat vind ik nu de grootste onzin. Iemand plagen of pesten; het is allemaal hetzelfde. Je kwetst iemand. Het doet pijn. Ook als de ander het niet zo laat merken. Sommige kinderen kunnen namelijk redelijk goed negeren of van zich af bijten, maar als ze op de fiets naar huis gaan dan komen de tranen. En dat weten veel kinderen niet. Dat zie ik elke keer weer terugkomen in de Anti Pest Club. Klasgenootjes hadden soms geen idee hoe erg iemand gepest werd en hoeveel hij of zij daar last van had.

160815-anti-pest-club-0523

Hoe kan het geloof volgens jou een rol spelen voor mensen die gepest worden?

Als je gelooft kan je natuurlijk altijd bidden. Als je niet gelooft, kan dat trouwens ook. God is er altijd. Ook als je denkt dat hij je niet hoort of ziet. Het kan enorm opluchten, even bij iemand je verhaal vertellen. Maar ga ook naar je leraar.

En waar zouden christelijke pesters eens wat beter naar moeten kijken?

Sommige pesters hebben geen idee wat ze een ander aandoen. Ze weten niet hoeveel pijn een ander heeft door hem of haar. Als je kijkt naar de Bijbel en naar wat Jezus ons probeert te leren dan is dat onder andere dat je een ander nooit iets aandoet waarvan je ook niet wil dat een ander jou dat aandoet. Oftewel: behandel de mensen om je heen zoals je zelf ook behandeld wil worden. En oordeel niet. Ook een hele belangrijke, maar we doen dat heel snel. Over iemand oordelen; zeggen wat je van een ander vindt, commentaar leveren op hoe iemand anders is of doet.   

Wil je tot slot iets vertellen over het programma?

In de Anti Pest Club kom ik elke keer weer verdrietige verhalen tegen, zoals dat van Mika, die gepest wordt omdat hij aan 1 hand geen vingers heeft. Of het verhaal van George die via de Whatsapp groep van de klas uitgemaakt wordt voor dikzak. Of het verhaal van een Anti Pest Club waar niet iedereen lid van mocht worden. Zonder dat de klas het weet, kom ik binnenvallen met een cameraploeg om daar eens stevig over te gaan praten. Gelukkig willen de klassen allemaal praten over het gepest. Maar of het ook opgelost is? Dat zie je vanaf zondag 18 september, elke dag om 19.20 uur op NPOZapp.

Word jij gepest of heb je het idee dat een ander gepest wordt? Anne-Mar raadt je aan om er niet mee te blijven zitten! Praat erover met je leraar en laat hem of haar het in de klas voorleggen. Zodra de leraar vraagt wie het vervelend vindt dat er gepest wordt, gaan de vingers omhoog. Dan zie je, doordat je een grote kring hebt gemaakt, van elkaar dat je het vervelend vindt. Ook de kinderen die er altijd bij staan maar er nooit wat van zeggen. Die kinderen voelen zich vaak erg schuldig dat ze niks durven te doen. Met elkaar ga je daarna een oplossing bedenken om het pesten te stoppen.  En dat betekent met de hele groep. Want met elkaar ben je het sterkst en kun je in het vervolg voor elkaar op komen!