Autisme: feiten & fabels

Het is vandaag Autismedag! Op deze dag wordt er wat meer bewustwording gecreëerd rondom autisme: wat het precies inhoudt om dat te hebben en ook wat het niet is. Hier zijn namelijk best wel wat vooroordelen over. Daarom is hier een blogje voor jullie met feiten en fabels.

Feit: Autisme uit zich bij vrouwen meestal anders dan bij mannen

Vroeger dachten mensen dat autisme vooral bij mannen voorkwam. Inmiddels weten we dat dat niet zo is: het komt zeker ook bij vrouwen voor, maar de diagnose is bij vrouwen lastiger te stellen. Uit onderzoek blijkt dat er bij vrouwen met autisme meer symptomen en problemen duidelijk moeten worden, voordat ze een diagnose krijgen. Vaak wordt er bij hen ook eerst gedacht aan andere diagnoses, voordat autisme wordt vastgesteld. Ik kwam laatst een documentaire tegen op YouTube over autisme bij jonge vrouwen, met allerlei ervaringsverhalen en uitleg. Die kan je hier bekijken.

Fabel: Autisme is te genezen

Autisme is geen ziekte die je moet genezen en je kunt het niet ‘krijgen’ door bijvoorbeeld vaccinatie of straling. Het is aangeboren; je kan het niet zien als iets dat weer overgaat. Je kan het wel zien als een variatie in het brein: mensen met autisme hebben een brein dat ‘anders’ werkt dan dat van andere mensen. Dat betekent dus dat het absoluut geen ziekte is, maar meer een andere manier van zijn en denken.

Je kunt als je autisme hebt wel leren wat het voor jou is en hoe je kunt omgaan met de problemen die het misschien voor jou meebrengt. Dat kan bijvoorbeeld door therapie of coaching.

Feit: Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking heeft autisme

De officiële term voor autisme is autisme-spectrumstoornissen (ASS). Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft deze diagnose: dat zijn 60 tot 100 mensen op de 10.000 mensen. De verhouding tussen mannen en vrouwen is ongeveer 3 (man) op 1 (vrouw). Het zou best kunnen dat de verhouding in het echt wat anders ligt, omdat de diagnose bij vrouwen lastiger te stellen is. Dat kan je teruglezen bij het eerste kopje; bij vrouwen uit autisme zich anders en over de kenmerken bij vrouwen is nu eenmaal wat minder bekend.

Feit: Autisme is bij iedereen anders

In de stukjes hierboven kon je al lezen dat autisme bij mannen anders is dan bij vrouwen. Het is goed om te weten dat het eigenlijk bij iedereen wel anders is. Sommige mensen met autisme hebben moeite met oogcontact met andere mensen, maar anderen hebben daar juist helemaal geen problemen mee. Voor de één is het inleven in anderen heel lastig, en de ander verplaatst zichzelf juist makkelijk in iemand anders. Wat iemand met autisme lastig vindt, verschilt dus per persoon. Blogger Elaine schreef bijvoorbeeld eerder op Huis van Belle hoe het voor haar is.

Fabel: Iedereen is een beetje autistisch

Dit hoor je mensen om je heen misschien weleens zeggen: ‘Ik wil altijd per se dezelfde pen gebruiken, ik ben zo autistisch!’ Of: ‘Eigenlijk zijn we allemaal wel een beetje autistisch’. Dit is niet waar: je hebt autisme of je hebt het niet. En je kan misschien een eigenschap hebben die lijkt op een kenmerk van autisme, maar dat wil niet zeggen dat je het ook hebt. Om de diagnose te krijgen, moet je voldoen aan een combinatie van allerlei kenmerken. Een psycholoog of psychiater kan dit bij je vaststellen.

Wil je meer weten over autisme? Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme kun je veel info vinden over kenmerken, diagnoses en ervaringsverhalen.

Photo by Ravi Roshan on Unsplash