Bakbasics: 9 onmisbare items in de keuken

Wat heb je eigenlijk nodig als je gaat bakken? Ik ben in mijn keukenkastjes gedoken en heb een lijstje gemaakt van dingen die ik per direct zou vervangen als ze stuk gaan. Deze negen dingen zijn wat mij betreft onmisbaar als je gaat bakken.

Beslagkommen

Ik heb vijf beslagkommen en soms heb ik ze alle vijf tegelijkertijd in gebruik. Een aantal verschillende maten zijn niet alleen handig bij het opbergen in de kast maar ook voor als je een wat kleinere hoeveelheid klaarmaakt.

Siliconen spatels

Ideaal voor het schoonschrapen van je beslagkom of om dingen mee door te roeren. Ik gebruikt ze niet alleen vaak tijdens het bakken, maar ook als ik gewoon aan het koken ben.

Elektrische handmixer

Dit is mijn meestgebruikte apparaat als ik aan het bakken ben. Beslag maken, slagroom kloppen, deeg kneden… Ik heb een ouwetje van mijn moeder gekregen die al langer meegaat dan ik zelf leef, maar onverwoestbaar lijkt.

Weegschaal

Het liefst een digitale die in grammen kan wegen zodat je precies kunt afmeten. Voor het beste bakresultaat nauwkeurigheid heel belangrijk. De echte perfectionist heeft daarnaast ook een lepelweegschaal in de la liggen: hiermee kun je vanaf 0,1 gram nauwkeurig wegen. Beiden heb je al voor een paar euro bij de Action.

Ronde springvorm + cakevorm

Onmisbaar als je taarten wilt gaan bakken. Van appeltaart tot hartige taart: een springvorm is altijd handig om te hebben, het liefst in verschillende maatjes. Eentje van 20 cm doorsnede en 26 cm doorsnede zijn mooie maten om mee te beginnen. De eerste bakvorm die ik kocht was een cakeblik en die gebruik ik ook nog steeds regelmatig.

Cupcakeblik

Rule number one voor mooie, gelijkmatig cupcakes: gebruik een cupcakeblik met cupcake caisses (papiertjes). Ik merk zelf geen verschil tussen een metalen blik of siliconen. Voordeel van de siliconen versie is dat je ‘m in kleinere stukken kun knippen als je een kleine oven hebt waarin een groot blik niet past. Voordeel van een metalen blik is dat je ‘m maar met één hand hoeft vast te houden als je ‘m verplaatst.

Deegroller

Deeg voor je appeltaart, marsepein voor op de cupcake: waar zou ik zijn zonder deegroller? Je kunt voor een ouderwetse deegroller met handvatten kiezen, maar een rolstok werkt ook prima (en is mijn persoonlijke favoriet omdat ‘ie minder ruimte inneemt in de la)

Schilmesje

Ik heb een enorme voorraad schilmesjes in de keukenla liggen omdat ik ze echt voor van alles en nog wat gebruik. Appels schillen, deegfiguurtjes maken, een stukje bakpapier verkleinen. Een scherp schilmesje is onmisbaar in elke keuken.

Maatlepels voor  milliliters, eetlepels en/of cups

Steeds vaker maak ik Amerikaanse recepten en eerlijk gezegd is het systeem van meten met cups dat zij gebruiken niet eens zo gek. Het is een snelle, vrij nauwkeurige manier van werken. Voor eetlepels / theelepels in een recept gebruik ik graag een maatschepje, want de lepels in mijn bestekla hebben veel verschillende maatjes.

bakbasics keuken

Dit lijstje is denk ik nog lang niet compleet, maar voor nu een mooie momentopname. Welke keukentool gebruik jij veel?