Bakbasics: eieren scheiden

Soms heb je in een recept niet een heel ei nodig, maar slechts een gedeelte. Bijvoorbeeld bij meringueschuimpjes. Daarvoor heb je alleen eiwit nodig. Maar voor zelfgemaakte vla of crème brûlée heb je weer alleen eigelen nodig. In deze blog laat ik je zien hoe je makkelijk een ei kunt scheiden.

 

Hoe doe je het?

Stap 1: Tik halverwege het ei de schaal open. Dit kan met een mes of op de rand van je kom. Het moet in elk geval met iets hards.

Stap 2: Houd het ei boven een kommetje en breek het voorzichtig open. In elke hand heb je een helft.
Stap 3: Laat langzaam het eiwit uit de halve eierdoppen lopen. Zorg dat het eigeel in de eierschalen blijft.

Stap 4: Verplaats het eigeel naar de andere eierdop zodat de rest van het eiwit er ook uit kan. Houd het lege dopje onder het dopje met het eigeel en kantel die langzaam zodat het eigeel eruit rolt in het lege dopje. Doe dit heel voorzichtig en zorg dat het vliesje rond het eigeel niet kapotgaat.
Stap 5: Doe het eigeel in het andere kommetje.


 
Je hebt nu een eiwit en een eigeel. Als je nog meer eieren moet scheiden is het verstandig om een nieuw kommetje te pakken voor het eiwit. Als je eidooier per ongeluk stuk gaat en er dooier bij het wit komt, kun je eiwit niet meer stijfkloppen. Stel dat je al 4 eieren gedaan hebt, dan is dat natuurlijk jammer omdat je het eiwit dan niet meer gebruiken kunt! Als je 2e eiwit goed gescheiden is kun je het natuurljk wel bij het eerste eiwit gieten en het nieuwe kommetje gebruiken voor een volgend ei.
 
Eiwitten kun je, afgedekt met een stukje folie, nog twee dagen in de koelkast bewaren. Eigelen moet je afdekken met een laagje water zodat ze niet uitdrogen en kunnen ook nog twee dagen in de koelkast bewaard worden.
 
Heb jij een ander truckje om eieren te scheiden?