Bangalijst – wat is het?

Zoals je misschien wel gehoord hebt, heeft een meisje in Pijnacker zelfmoord gepleegd. Er wordt gezegd dat ze dat heeft gedaan omdat ze op een bangalijst stond. Zeker is dat absoluut niet!

Bangalijsten zijn sinds deze week in het nieuws. Het zijn lijsten die jongens maken met een toptien van meiden die volgens hen ‘banga’ -slet- zouden zijn. Een meisje dus dat zich in hun ogen nogal los gedraagt met jongens. Het is helemaal niet gezegd dat het zo is.

http://www.nu.nl/binnenland/2775076/meisje-pleegt-zelfmoord-internetgeruchten.html

Pijnacker

Ik schrijf erover op Huis van Belle omdat we er eigenlijk heel boos om zijn. Dit gaat tegen alles in waar wij voor zijn. En we willen heel graag van jullie horen of je hiermee te maken hebt. Vaak worden zulke dingen in de media ook overdreven omdat het wel ‘spannend’ is. Als je er niets mee te maken hebt, houden zo.

Wat die jongens lijken te vergeten is:

  • zij bepalen absoluut niet of een meisje een slet is
  • dingen op internet zetten kan gevaarlijk zijn, iedereen kan alles lezen en het kan gevolgen hebben voor de meiden.
  • ze hebben totaal geen respect voor de meiden, hun privacy, hun lijf of voor wat dan ook.

Wij zijn boos. Natuurlijk willen we graag vertellen wat je hier aan kunt doen maar als je als meisje op zo’n lijst staat en het staat op internet, dan is dit echt heel vervelend. Toch hebben we wel wat tips.

Commentaar

Heb je hier mee te maken, ben je er bang voor of snap je er helemaal niets van? Geef dan commentaar hieronder. We horen graag van je. Wat we je in ieder geval willen vertellen: Laat je niet bang of gek maken. Jongens bepalen niet hoe jij over jezelf denkt. Dat doe je zelf. Praat erover, op school, met je ouders of iemand die je vertrouwt en zorg ervoor dat je school er iets aan doet. Bedenk dat het nu misschien heel erg lijkt maar over twee weken echt alweer anders is.

Edit: Inmiddels is duidelijk dat een bangalijst niet perse de aanleiding was voor de zelfmoord van het meisje. Het meisje werd wel erg gepest. Daar binnenkort een artikel over op Huis van Belle. Wat wil jij daarin lezen?