Beautiful Basics – Wees jezelf

Toen ik in de onderbouw zat van de middelbare school was elk jaar weer mijn goede voornemen: verkering krijgen. Als ik verkering zou krijgen of zou zoenen, zou mijn leven compleet zijn. Als ik maar gezoend heb dan zou ik me niet zo onzeker meer hoeven voelen. Dan weet ik zeker dat ik een leuke meid ben. Ken je dat? Ik mis iets en hij kan dat fixen.

Mijn lief is van mij en ik ben van hem – Hooglied 2: 16

Eigenlijk was mijn verwachting voor een relatie de rekensom 0.5+0.5 =1. Ik dacht dat een WIJ bestond uit de helft van mijzelf en de helft van mijn (toen nog onbekende) ware. Samen maakten wij elkaar compleet en dan zou ik mijn onzekerheid niet meer voelen. Het bleek niet waar te zijn. In de vijfde klas was het eindelijk zo ver: ik kreeg een relatie en ik was helemaal in de wolken. Maar mijn onzekerheid bleef. Als ik in de spiegel keek, vond ik mezelf nog steeds niet echt mooi. En ik was vervolgens heel bang dat mijn vriend het uit zou maken. Een relatie voegt heel veel toe aan je leven, maar niets aan wie je bent.

God heeft jou gemaakt naar Zijn evenbeeld! Hij heeft je volmaakt lief. Jij bent al helemaal oké, niets wat je doet kan daar iets aan toevoegen of afdoen. Dat betekent dat je wat je mist kan vinden bij je Maker. Jij weerspiegelt een uniek stuk van Hem. Misschien ben je wel heel creatief of spontaan of  zorgzaam of heb je veel gevoel voor humor. Iedereen heeft in zijn of haar kern iets unieks van Gods karakter. En het is jouw taak om deze identiteit te ont-dekken. Als je je identiteit zoekt in een relatie bedek je deze eigenlijk. Daarmee zou je jezelf en de ander niet liefhebben. Jij bent immers ook het meest aantrekkelijk als je jezelf kunt zijn. Zo kan je je ook als je geen verkering hebt ‘compleet’ voelen.

Voor een relatie betekent dat dat jij helemaal jezelf mag zijn en trouw mag zijn aan jezelf. Liefhebben betekent dat je je niet aanpast aan de ander, maar je behoeften kenbaar maakt en openstaat voor de ander. Wat jij vindt, voelt en wilt (of juist niet wilt) is belangrijk! Waar droom je van? Wat zou jij willen doen? Wat zou je graag willen bereiken? Jij mag het zeggen. Een absolute BeautifulBasic: Wees jezelf!

Voor mij was dat een hele zoektocht. Ik heb mezelf vaak aangepast aan mijn lief uit onzekerheid en soms overkomt me dat nog wel eens. Zo probeerde ik veel netter en georganiseerder over te komen dan dat ik ben. Maar het hielp mij heel erg om me te beseffen dat ik het aanpassen niet deed uit liefde, maar om confrontatie te voorkomen. Nu lukt het me vaak om echt voor mijzelf op te komen, te zeggen wat ik niet wil en wel wil. En dat botst wel eens, maar dat maakt onze relatie wel echt en daardoor heel sterk.

Hoe lukt het jou het beste om jezelf te zijn?

PS: Ik schrijf voor het gemak ‘vriendje’. Misschien val je op meisjes of weet je dat nog niet. Lees er vast deze blog even over. En wil je er meer over lezen? Stel dan je vraag hieronder!

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.