BeautifulBasics – de ander zichzelf laten zijn

O, wat vind je in het begin je nieuwe lover nog fantastisch! Hij lacht zo schattig, hij is zo grappig en natuurlijk super aantrekkelijk en ook nog eens heel lief. Vroeg of laat ga je echter dingen aan je lief ontdekken die minder aantrekkelijk of geweldig zijn. Het zou zomaar kunnen dat jouw lover wel eens boeren laat, of soms grove humor heeft, of dat je zijn kamer toch echt een rotzooi vindt. Ik had dat ook bij mijn lief en dacht geregeld: “Ik verander hem wel!”

Heb uw naaste lief als uzelf – Marcus 12: 31

De vorige keer vertelde ik hoe belangrijk het is om jezelf te zijn, je niet aan te passen, maar verantwoordelijkheid te nemen voor het ont-dekken van je identiteit. De tweede BeautifulBasic wil ik met jullie vandaag delen. De ander zichzelf laten zijn is even belangrijk. Jij en hij zijn even belangrijk in het perspectief van WIJ.

Je verkeringstijd is een tijd om erachter te komen of je matcht. Leer je lief goed kennen! Wat vindt hij belangrijk? Waar droomt hij van? Wat drijft hem? Hij is iemand anders en heeft zijn eigen gevoelens, behoeften en ideeën. Vraag hem ernaar en praat erover door, zodat je elkaar beter leert kennen. Daarmee geef je heel praktisch uiting aan het liefhebben van hem.

En hoe dan om te gaan met de dingen die je ontdekt aan de ander die minder leuk zijn? Een voorbeeld: Chris is heel creatief en Amelie vindt dit fantastisch aan hem. Zij vindt zichzelf helemaal niet creatief. Op gegeven moment ontdekt Amelie dat Chris door zijn creatieve geest ook heel chaotisch kan zijn. En eigenlijk heel vaak chaotisch is. Dat gaat haar irriteren. Zij heeft zelf geleerd alles altijd een vaste plek te geven en minacht het van Chris dat dat hem niet lukt.

Wat zegt dit over Amelie? Amelie is net als Chris een mens die ook niet volmaakt is, dus ook een kant heeft in zichzelf die wat rommelig is. Dat kan ze van zichzelf niet verdragen, dus ook niet van Chris. Ze zou natuurlijk Chris telkens met zijn tekortkomingen kunnen confronteren. Ze kan ook met hem bespreken wat haar dwarszit en haar creatieve en rommelige kant in zichzelf aanboren.

Elk stel kent irritaties, dat is heel normaal. Mijn man en ik botsen ook geregeld in wat wij belangrijk vinden. Het is goed om daar over te praten en onze frustraties dan te uiten. Dus de ander willen veranderen is niet zo vreemd, maar neem dat doel niet voor ogen. Het doel is: een relatie tussen twee IK-en die zichzelf kunnen zijn en elkaar liefhebben.

Tips:

  • Vind een fijne manier om samen te praten, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of een lunch voor twee
  • Neem jullie relatie onder de loep: Wat probeer jij in je lief  te veranderen? En waarin pas jij je aan?
  • Soms moet je allebei een beetje water bij de wijn doen:  sluit een compromis.

Wat was het beste compromis die jij hebt gesloten?

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.