BeautifulBasics – Intimiteit

Ik was 14 jaar en verliefd op een jongen uit mijn klas. Via de chat hadden we intieme gesprekken over van alles. Maar in de klas durfde ik hem haast niet aan te kijken. Deze BeautifulBasic gaat over een heel gevoelig thema: intimiteit. Wat is intimiteit en hoe ga je daar op een goede manier mee om?

Laat mij je gezicht zien, laat mij luisteren naar je stem, want je stem is zo lieflijk, je gezicht zo bekoorlijk – Hooglied 2:14b

Verschillende vormen van intimiteit

Intiem zijn is koesteren en gekoesterd worden. Er zijn verschillende vormen van intimiteit, waaronder:

  • intellectueel,
  • spiritueel,
  • sociaal,
  • emotioneel en
  • fysiek.

Intellectuele intimiteit is als je over een gevoelig thema in gesprek kunt zijn en daarbij elkaars meningen kunt respecteren en elkaar echt wilt begrijpen. Als je samen bidt of Bijbel leest, en over je geloof praat kan dat op spiritueel niveau heel intiem zijn. Sociale intimiteit is een heel mooi woord voor samen vrije tijd doorbrengen. In mijn vorige blog deelde ik al iets over emotionele intimiteit. Fysieke intimiteit is lijfelijk dicht bij elkaar komen. Het is goed om na te gaan in je verkeringstijd of je elkaar kunt vinden in alle vormen van intimiteit. Neem met minder geen genoegen zou ik zeggen ;).

Kwetsbaarheid

Intiem ben je niet met iedereen. Met intiem zijn neem je een risico, je wordt kwetsbaar. Het gaat namelijk om jou, je deelt iets van jezelf. Het is iets prachtigs wat God in de schepping heeft gelegd. Met degene met wie je intiem bent, word je hechter en meer verbonden.

Toen ik 14 jaar was snapte ik hier niet zo veel van. Ik was vooral verliefd en vond deze jongen erg interessant. Ik vond het fijn dat ik aandacht kreeg en me begrepen voelde. Contact via internet is iets vreemds. Het kan de drempel verlagen om kwetsbaarder te zijn dan dat je normaal zou zijn. De vraag is of je het echt wil. Wil je via internet iemand zo dichtbij laten komen? En wie wil je in het echt dichtbij laten komen? Jij bent kostbaar en jij mag het bepalen! Jij bent een dochter van de Allerhoogste en ik wil je uitnodigen jezelf ook zo te behandelen.

Tegelijkertijd hoeven we ons ook niet in een toren op te sluiten als Rapunzel. Als we allerlei muren om onszelf heen bouwen kunnen we niet geraakt worden, maar kunnen we ook moeilijk in relatie staan met onze omgeving. En we zijn juist geschapen voor relaties! De kunst is dus om te leren in welke mate je met wie intiem wilt zijn.

Tips

  • Intimiteit vlucht als er geen tijd is, onveiligheid is, oordelen zijn, of maskers zijn.
  • Intimiteit groeit van het tegenovergestelde: als je tijd neemt, als je weet wat je aan elkaar hebt, als je elkaar accepteert en echt bent. Dus als je iemand dichterbij wilt laten komen, weet je wat je te doen staat :)!

Houd jij mensen liever op afstand of ben je geneigd snel intiem te worden?

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.