Beauty of brains, wat is nu écht belangrijk?

Je hebt vast wel eens van het dilemma ‘liever dom en knap, of slim en lelijk?’ gehoord. Als ik naar deze woorden kijk, besef ik pas dat dit dilemma werkelijk nergens op slaat. God geeft ons niet óf een mooi uiterlijk óf een briljant brein. We hoeven niet te kiezen in dit dilemma, God geeft het ons allebei!

de schoonheid van de hemelse is anders dan die van de aardse

Maar wat vindt God belangrijk? Wat zegt de Bijbel over de schoonheid en het innerlijk van de mens? Ik heb een paar Bijbelteksten opgezocht die hierover gaan:

Spreuken 31:30: Uiterlijke schoonheid is bedrieglijk en verdwijnt, maar een vrouw die ontzag heeft voor de Here, verdient bewondering en lof.

1 Korinthiërs 15:40: Er zijn hemelse en aardse wezens, en de schoonheid van de hemelse is anders dan die van de aardse.

Colossenzen 3:12: God heeft u uitgekozen en houdt van u. Kleed u daarom met innerlijk medeleven, goedheid, nederigheid, zachtaardigheid en geduld.

Filippenzen 2:5: Blijf erop toezien dat uw innerlijke houding moet zijn zoals die van Christus Jezus.

Wat kan ik hier van leren?

Wat ik persoonlijk leer uit deze Bijbelteksten, is dat we niet moeten kiezen tussen schoonheid of slimheid. Dat het veel belangrijker is dat we zijn zoals Jezus. Dat ons innerlijk en ons karakter moet zijn zoals dat van God.

Maar zijn zoals Jezus, betekent ook dat je met al je zorgen en onzekerheden naar God toe kan. Jezus bad heel vaak, vroeg God om hulp. Dat mag jij ook doen! Het is niet erg om onzeker te zijn over je uiterlijk, maar God hecht veel meer waarde aan je hart, aan wie je bent en aan je karakter. Leg het bij Hem neer, 2 Samuël 22:31 zegt; Gods weg is volmaakt, het woord van de Here is waar. Hij beschermt allen die zich aan Hem toevertrouwen. Hij belooft je te beschermen! Vertrouw God in al je onzekerheden. Hij zal er zijn voor je, maar je moet wel naar Hem toe komen. God wilt je helpen maar jij moet het toelaten, en Hem daarin vertrouwen, wat ontzettend moeilijk kan zijn, maar ook heel fijn.

Dit is misschien moeilijk te geloven, ik heb er zelf ook nog steeds moeite mee.

Hij wil je helpen om je te laten inzien dat er veel belangrijkere dingen zijn dan je onzekerheid over je uiterlijk. (of elke andere onzekerheid) Hij is sterker dan dat en jij bent dat ook! Je bent volmaakt gemaakt, je uiterlijk is precies goed en ook je karakter heeft hij perfect gemaakt. Dit is misschien moeilijk te geloven, ik heb er zelf ook nog steeds moeite mee, maar we mogen God vertrouwen dat het allemaal goed is. We kunnen onze tijd wel beter besteden dan aan het piekeren over of we wel goed en knap genoeg zijn. Het is nooit Gods bedoeling geweest dat we moesten kiezen in dat dilemma, we hebben allemaal schoonheid in ons, heel veel zelfs!

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten in de comments!

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)