Bemoediging voor als je faalangst hebt

Oh nee, overmorgen heb ik weer een toets, dat gaat me vast niet lukken… Help, ik moet een presentatie geven, ik sta vast voor schut! Shit, de docent pikt mij eruit om die gymoefening voor te doen, dat gaat ongetwijfeld mis!

Herkenbaar? Iedereen heeft tot op zekere hoogte last van angst of spanning, dat is heel normaal. Maar als het een monster in je hoofd wordt, kan het zijn dat je last hebt van faalangst. Je bent zó bang om iets fout te doen, een flater te slaan, of je bent ervan overtuigd dat het je toch niet lukt: je bent bang om te falen.

Het is oké

Als dit over jou gaat, wil ik je vandaag iets meegeven. Het is oké.

Je baalt ervan, het is hartstikke vervelend! Je wilt misschien ook wel gewoon net zoals je vriendinnen, zus of moeder je ding doen zonder de constante angst die ervoor zorgt dat je je terugtrekt. Maar echt, het is oké.

Het heeft geen zin om te doen alsof de angst er niet is, alsof je alles wel aankunt. Daarmee verdwijnt het niet, het monstertje angst komt toch wel terug. Durf je je beste vriendin, je moeder of een fijne docente naar binnen te laten kijken en te laten zien dat je zo bang bent? Laat het maar zien, het zal je opluchten dat je het niet langer hoeft te verbergen.

Het heeft ook geen zin je helemaal onder een steen te verstoppen, hoe begrijpelijk ook. Dit gaat je niet verder helpen. Probeer maar te accepteren dat het er is, maar laat het niet je identiteit zijn. Je hebt faalangst, je bént het niet!

Prachtige dochter

Jouw identiteit, jouw waarde ligt in God. En die waarde verandert niet door wat je doet, wat er mis gaat, of wat in jouw ogen niet goed genoeg is. Jíj bent goed genoeg, jíj bent van waarde! Als God naar jou kijkt, ziet Hij dat je zo bang bent om te falen, dat je ermee worstelt en zo graag anders wilt. Maar dat is niet het enige wat Hij ziet. Hij ziet vooral een prachtige dochter, een geliefd kind. Want dat is wie jij bent. En niets of niemand kan dat veranderen.

Last hebben van faalangst is superrot. Maar laat het je niet neerhalen. Het is oké. Jij bent oké.

Heb jij last van faalangst?