Ben je ergens nieuw? Zo maak je vrienden

Altijd spannend: ergens zijn waar je (nog) niemand kent. Een nieuwe woonplaats, een nieuwe school, een nieuw bijbaantje, een nieuwe kerk. Het kan je een zweetsnor van zenuwen opleveren om nieuwe mensen te ontmoeten. En vooral: nieuwe vrienden te maken. Believe me, I know. Een paar tips om je sociale leven makkelijker te maken.

1. Ga ervoor!

Dit lijkt misschien meer op een inspirerende Hallmark kaart dan op een echte tip, maar geloof me; het werkt. Wat ik hiermee bedoel is: neem initiatief. Van passief in een hoekje staan is nooit iemand blij geworden; sterker nog, it sucks. Dus verzamel al je moed en ga ervoor. Zie je bijvoorbeeld iemand anders ook alleen staan? Loop naar diegene toe en zeg ‘Hoi, ik ben ___’. Stel veel vragen. Komt diegene hier vaak? Hoe lang al? Ook nieuw? Enzovoorts. Probeer iets te vinden wat jullie gemeen hebben, dan praat het makkelijker. Echt, een ander zal dit altijd waarderen want iederéén vind het eng om ergens nieuw te zijn. (P.S: Klikt het niet? Ook goed. Betekent niet dat jij niet awesome bent. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Zie het als oefening!)

2. Doe mee

Zijn er clubjes op school of in de kerk waar ze mensen voor nodig hebben? Geef je op! Door ergens voor te werken of ergens aan mee te doen, leer je op een ongedwongen manier heel snel veel mensen kennen.  Daarnaast voel je je daardoor wat sneller ergens thuis, omdat je ergens aan mee bouwt. En zo kom je makkelijk in gesprek met mensen en kun je mensen beter leren kennen. Waarom werken zij mee? Hoe lang zetten zij zich al in? Wat maakt dit voor hen zo bijzonder? Wie weet leer je er zelf ook nog iets van en ontdek je verborgen talenten. Wil niet zeggen dat je allemaal gelijk BFF’s wordt maar het is alleen al fijn om bekende gezichten te zien in de wandelgangen en aangesproken te worden.

3. Wees gastvrij

Klikt het met iemand? Nodig diegene uit! Voor een kopje koffie na schooltijd, ergens lunchen na de kerkdienst. Op die manier leer je elkaar beter kennen. Samen winkelen is ook altijd een gezellige en ongedwongen manier om te bonden. Elkaar feedback geven op outfits, of samen speuren naar het perfecte cadeau voor iemand anders. Je raakt vanzelf aan de praat, ontdekt waar jullie hetzelfde over denken, waarin jullie anders zijn. En als je dit meerdere keren herhaalt doe je eigenlijk al wat vrienden doen: gezellig afspreken! Het kan soms spannend zijn om iemand ergens voor uit te nodigen, maar niet geschoten is altijd mis.

Ben je zelf al ergens helemaal op je plek? Wees lief naar nieuwe mensen toe. Stap op mensen af, heet ze welkom. Kind is the new cool.

Photo by Thought Catalog on Unsplash