Je best is genoeg

‘New year, new beginning’ en zo kreeg ik nog een hele Pinterest pagina vol met allemaal prachtige quotes. Ergens kloppen ze ook wel, want 2018 betekent inderdaad weer 365 onbeschreven dagen met nieuwe kansen en uitdagingen.

Wat als ik nou die uitzondering ben die het compleet verpruts?

Dit jaar begin ik met een pre-class op de universiteit. Een soort extra vak wat de universiteit aanbiedt voor gemotiveerde studenten. Vorig jaar heb ik daar keihard mijn best voor gedaan. Brief geschreven, tweehonderd keer doorgelezen, twee aanbevelingsbrieven van leraren en toen was ik op het punt dat ik niets anders meer kon dan gewoon op het knopje ‘inschrijven’ drukken. Net voor de kerst kreeg ik te horen dat ik binnen was gekomen en ik was uitzinnig van blijdschap. Op het moment van schrijven begint mijn eerste college begin januari. En daar is naast heel veel enthousiasme ook heel veel stress. Wat als ik het niet kan of een flop wordt tussen alle medestudenten? Dat stemmetje vanbinnen zegt dan wel: ‘Als je het niet kon was je heus niet toegelaten.’ Maar hé, die professor is ook maar een mens. Wat als ik nou die uitzondering ben die het compleet verpruts?

Nieuwe kansen

365 dagen. Een jaar met lege bladzijden. Met ongetwijfeld allemaal nieuwe kansen, ook voor jou. Wat ik jou mee wil geven  is: do your best and let God do the rest. Hoeveel perfecte motivaties of aanbevelingsbrieven je ook maakt. Soms is het moment om op de knop te drukken. Of om de knop om te zetten. Heel veel dit jaar zal er niet goed gaan, maar ook minsten zoveel wel! Het cliché wat je elke dag meekrijgt: je kunt niet meer dan je best doen is zo waar. Ga daar dan ook voor. Doe er alles voor als je iets wil, maar leer daarna ook dat het dan genoeg is en dat jíj niets meer kan doen. Geef het over.

Als ik al goede voornemens zou hebben is dit het enige waar ik echt voor wil gaan: leren dat sommige dingen buiten jouw vermogen liggen, dat meer dan je beste beentje er voor zetten niet kan. Ik daag jou bij deze ook uit hiertoe.