Bezige bij

We hadden een keer een bijenkolonie in de tuin. Rustig in de tuin zitten was er toen niet bij. Of beter gezegd: ik durfde de tuin helemaal niet meer in. De bijen vlogen af en aan. Wist je dat bijen bijna nooit in rust zijn? Ook in de winter blijven ze in beweging.

Bezige bij

De zomervakantie is weer (bijna) voorbij, het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Dat betekent dat niet alleen school, maar ook alle andere activiteiten weer gaan starten. Sommige meiden lijken wel een beetje op bijen; ze zijn altijd bezig. Ze hebben school, bijbaantjes, helpen thuis, zijn lid van een groep in de kerk, sporten… Het lijkt of ze onvermoeibaar in de weer zijn. Toch zijn er signalen dat steeds meer jongeren en jongvolwassen druk ervaren om te presteren. Steeds meer jongeren hebben last van stress- en burn-outklachten. En meisjes lijken er meer last van te hebben dan jongens. En dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling.

Stopknop

Ben jij ook altijd maar in de weer? Vergeet niet om af en toe op de stopknop te drukken! Natuurlijk is het goed om je in te zetten voor je medemens en daarmee ook voor Gods koninkrijk. Maar als je opgebrand bent, heeft niemand meer wat aan je; jijzelf niet en de mensen om je heen ook niet en je kunt je dan ook niet voor God inzetten. Denk ook aan jezelf en pak die rust.

God heeft ons niet als bijen geschapen. Hij schiep ons als zijn evenbeeld (Genesis 1:26-27). En God nam zelf ook rust na zijn scheppingswerk (Genesis 2:2-3). Het is dus goed om te werken, maar vergeet niet om ook je rust te pakken.

We kunnen nog zo ons best doen, maar we hebben niet alles in onze hand. We zijn afhankelijk van God. En we mogen dan ook op Hem vertrouwen voor goede resultaten. En zelf mogen we onze rust pakken wanneer dat nodig is.

Vraag:

Ben jij ook zo’n bezige bij? Hoe komt dat denk je? Ben je bijvoorbeeld bang dat je niet gewaardeerd wordt als je bepaalde taken niet op je neemt?

TIP:

Als jij ook zo’n bezige bij bent, kan het helpen om me-time letterlijk in je agenda te zetten. Plan maar gewoon af en toe een afspraak met jezelf. Reserveer ook tijd voor God en zet dat ook in je agenda. Wil je wat meer lezen over stille tijd, kijk dan hier!

Photo by Marten Bjork on Unsplash