Bibian Mentel: Kijken wat wél mogelijk is!

Bibian Mentel heeft enorm veel tegenslagen gehad in haar leven. Vijftien keer is ze getroffen door kanker. Maar in plaats van deze tegenslagen haar leven te laten beïnvloeden, is ze juist altijd positief gebleven.

Bibian was topsporter in het snowboarden. Voordat er voor de eerste keer kanker bij haar werd geconstateerd, werd ze al meerdere keren Nederlands kampioen. Toen ze te horen kreeg dat ze kanker had, was dat dus een grote tegenslag voor haar. Maar in plaats van dat ze dacht dat ze het sporten nu wel op haar buik kon schrijven, is ze er gewoon mee door gegaan. Ze is namelijk nog zeven keer paralympisch kampioen geworden. De Paralympische Spelen zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Wat is mogelijk

Zo is Bibian. Ze gaat niet bij de pakken neerzitten, maar ze kijkt wat er nog wél mogelijk is voor haar. Ze ervaart veel plezier aan het snowboarden, daarom wilde ze er hoe dan ook mee doorgaan. Toen haar been werd geamputeerd, wilde ze een kunstbeen waarmee ze zou kunnen blijven sporten. Bibian wil dit ook aan anderen laten zien: dat je met een beperking ook nog veel dingen kan doen waar je blij van wordt.

Dancing With The Stars

Een mooi voorbeeld hiervan is toen Bibian mee zou doen met het tv-programma ‘Dancing With The Stars’. Toen de serie van opnames zou beginnen, was ze zo achteruitgegaan in gezondheid dat ze in een rolstoel terechtkwam. Ze had het gevoel in haar benen verloren. Maar in plaats van het af te zeggen, belde ze hen op met de vraag of ze in een rolstoel mocht meedoen. Dat mocht. Ze heeft met volle teugen genoten van het programma en zelfs de finale gehaald. En daarbij heeft ze veel mensen geïnspireerd. Dit is wie Bibian was.

Inspiratie

Bibian blijft een inspiratie voor veel mensen. Ook zeker voor mensen die zelf kanker hebben. Ze is altijd erg open geweest over haar ziekte. Zo heeft ze drie boeken geschreven: ‘LEEF’, ‘Kut Kanker’ en ‘Met mijn goede been uit bed’. Ze had haar eigen documentaire op Videoland: LEEF. In die documentaire is ze een jaar lang gevolgd. Ze vertelde ook in interviews over haar levenslust. Haar doorzettingsvermogen kwam daarin altijd naar voren. Bibian was iemand die in elke situatie wel een lichtpuntje zag. Met haar stichting ‘Mentelity Foundation’ wilde Bibian ervoor zorgen dat kinderen en jongvolwassenen die ook een lichamelijke beperking hebben, kunnen (blijven?) sporten. Deze stichting wordt nu door haar man en zoon voortgezet.

Boodschap

Bibian leefde bewust in de ‘schijnwerpers’, omdat ze een boodschap wilde overbrengen: ze wilde haar verhaal delen, omdat ze het de moeite waard vond als ze daarmee – al was het maar één – mensen kon raken of een duwtje kon geven in de goede richting.

Bronnen: Trouw, AD, Volkskrant, Wikipedia

Photo by Mattias Olsson on Unsplash