Biddend zingen

Misschien ken je het wel: er wordt een mooi lied gespeeld in de kerk en jij kan hem niet meezingen. Niet omdat je niet kan zingen, maar omdat je het niet gelooft. Ik had dit zelf heel erg met het lied You Say van Lauren Daigle. Ze zingt daar dat God zegt dat ze geliefd is, dat ze sterk is en dat ze wordt vastgehouden. En daar komt achteraan: ik geloof. Ik kon deze tekst nooit meezingen. Ik wilde wel geloven dat God van mij houdt, dat Hij er voor me is en Hij me vasthoudt, maar ik kon het niet geloven. En dus zong ik het maar niet mee.

Jongerenklooster

Later was ik in het jongerenklooster en hadden we hier een gesprek over. Iemand vroeg hoe je er mee om moet gaan als iemand zegt dat ze psalm 139 niet mee kunnen zingen. In psalm 139 vers 13-14 staat: “U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loop U voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.” Wonderlijk zoals Hij ons heeft gemaakt.

Bddend zingen

Maar hoe doe je dat dan als je dit soort liederen niet mee kan zingen omdat je het niet gelooft of niet kan geloven? Hij gaf daar een mooi antwoord op. Je kan liederen zingen op een manier dat je het gelooft, maar je kan een lied ook biddend zingen. In plaats van dat je gelooft wat je zingt, zing je het als een gebed: “Heer laat het mij zo zingen”!

You Say

Ik heb dit zelf geprobeerd met het lied You Say. “U zegt dat ik geliefd ben als ik dat niet zo voel, U zegt dat ik sterk ben als ik denk dat ik zwak ben. U zegt dat ik vastgehouden word al ik denk dat ik ga vallen, en als ik er niet bij hoor, zegt U: je bent van mij. En ik geloof.” Als ik dit zong dacht ik in mezelf: Here, help mij dit te geloven. En niet alleen kon ik het lied op deze manier wél zingen, ik merk dat het ook wat met me gedaan heeft. Ik durf steeds meer te zeggen: ja, ik geloof!

En je kan het natuurlijk ook op een andere manier doen, bijvoorbeeld het lied Een Weg Naar U van Sela biddend zingen voor iemand die het nodig heeft. Dus als je geen woorden kan geven aan je gebed, kan je ook een lied zingen.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze mooie tip! Heb je zelf liederen die je niet kan zingen? Of is het je nu gelukt met het zingen? Ik hoor het graag!

Photo by Edward Cisneros on Unsplash