Bind je eigen boekje!

Zelf ben ik een mega-fan van notitieboekjes. Hoe meer, hoe liever :-). In deze blog laat ik je zien hoe je zelf van (rest)papier notitieboekjes kan binden. Met karton, garen en naald kom je al een heel eind! Deze bindtechniek is een basistechniek uit Japan, deze kan je ook nog uitbreiden naar meer gaatjes.

Wat heb je nodig voor het binden van je eigen boekje?

  • papier voor het binnenboekje
  • papier/karton voor de voorkant
  • papier/karton voor de achterkant
  • sterk garen (eventueel ijzergaren, maar kan voor een minder stevig boekje ook een gehaakt- of leren koordje zijn)
  • naald
  • prikpen
  • eventueel: klemmetje

Aan de slag met het binden

Stap 1: Snij al het papier op het gewenste formaat. Voor dit boekje heb ik een klein formaat gepakt om het handzaam te houden. Voor de voorkant heb ik voor het ene boekje kraftpapier en voor het andere boekje een stukje karton gebruikt. De achterkant is een stukje grijze karton.

Stap 2: Maak twee gaatjes aan de zijkant van het boekje (dit kan je ook aanpassen naar de bovenkant). Zorg dat deze in alle gaatjes op precies dezelfde plek zitten. Hierna maak je een “sandwich” van eerst de achterkant, het binnenboekje en de voorkant. (Ik heb gaatjes met een kleine tang gemaakt, je kunt dit ook doen met een prikpen). Nu kan je eventueel met een klemmetje het boekje vastzetten (1).

Stap 3: Het binden kan beginnen! Rijg de draad in de naald en steek de naald in het midden van het binnenboekje door een deel van het binnenboekje en de voorkant. Dit klinkt ingewikkeld maar kijk naar foto (2).  Het “staartje” blijft er tot het einde uithangen, zorg dat deze niet te kort is. Hierna steek je met de naald door het tweede gaatje aan de voorkant, helemaal naar achteren (3). Nu haal je de draad opnieuw door hetzelfde gaatje, vanaf de bovenkant (4).

Stap 4: (5) Zo ziet de achterkant er nu uit. Je steekt nu met de naald door het rechtse gaatje aan de achterkant (6). We zijn er bijna! Goed bezig… (7) = voorkant.

Stap 5: Als laatste steek je de naald nog eenmaal aan de achterkant erin, maar niet helemaal naar voren. Je steekt tot je terug bij het “staartje” bent – in het midden ongeveer. Hier leg je een strak knoopje (8).

You did it!

Je zelfgebonden notitieboekje is af :-) De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat niets je tegenhouden om er nog een paar te maken…­­

Deze blog werd geschreven door Jedidja