BioBasics – Vlinders in je buik

Heb jij wel eens flink vlinders in je buik gehad? Je weet niet meer waar je het zoeken moet, zo vol ben je van die knappe hunk! Je hart gaat sneller kloppen en er super veel spanning in je lijf. En toch voelt het zoo fijn! Je bent verliefd! Weet jij waar ze vandaan komen, die vlinders? Weer een lesje biologie :).

‘Cause every time I see your bubbly face, I get the tingles in a silly place. – Colbie Caillat

Als jong meisje was ik eigenlijk altijd verliefd. Er was altijd wel een interessante jongen die mij kon laten blozen. Ik had wel eens horen zeggen dat verliefdheid over zou gaan in “houden van”. Bleehhhh, dat leek me geen zak aan! Het zou toch moeten kunnen, altijd verliefd?!

Vlinders

Het gevoel van vlinders in je buik ontstaat doordat je een shot adrenaline krijgt. Je lichaam slaat alarm!  Adrenaline maakt je in no-time klaar om te vechten of te vluchten. Je hebt je buik even niet zo nodig als je moet vechten of vluchten. Je hart en spieren wel! Omdat er zo snel bloed naar het hart en de spieren moet en verslappen de maagspieren. Het signaal dat dan vrijkomt uit de maag naar je hersenen, interpreteren je hersenen als vlinders in je buik.

Euforie

Bij verliefdheid komt ook zo´n gevoel van euforie (=uitzinnig blij zijn en heel veel energie hebben). Dat komt door afgifte van de hormonen dopamine en fenylethylamine. Dopamine zorgt er ook voor dat je alles door een roze bril ziet. Eigenlijk ben je een beetje psychotisch (= dingen waarnemen die er niet zijn of dingen niet waarnemen die er wel zijn). Je ziet alleen maar mooie dingen van die knappe jongen. En achter alles wat hij zegt ga je iets zoeken. Ik weet nog wel dat ik dacht dat een jongen écht de ware was, omdat er toen ik aan hem dacht een vrachtwagen voorbij kwam met zijn achternaam!

Stress

Maximaal kan je ongeveer 3 jaar echt biologisch verliefd zijn op iemand. Je zou kunnen zeggen dat je op den duur wat minder stress krijgt van je lover. Je went wat meer aan elkaar. En dat is maar goed ook! Je gaat elkaar meer vertrouwen en je ‘thuis’ voelen bij elkaar. En dat is heerlijk.

Tips:

  • Heb je vlinders in je buik? Geniet ervan! Helaas zeggen vlinders niets over of jullie echt bij elkaar passen. Leer elkaar goed kennen om te kijken of je bij elkaar past.
  • Heb je een relatie en krijg je van een andere jongen ineens vlinders in je buik? Don’t worry! Dat zal je nog wel eens overkomen! Dat zegt niets over de kwaliteit van de relatie die je hebt. Bespreek het met je lief en wordt emotioneel niet te intiem met die andere jongen. Dan waait het wel weer over.

 Heb jij toevallig nu vlinders in je buik? 

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.