Bizarre eters

Strooi jij wel eens hagelslag op je brood? Een dikke laag op zo’n lekkere, witte boterham met boter? Misschien smul je hier elke dag wel van, maar zou je je ook voor kunnen stellen dat je alleen maar witte boterhammen met hagelslag zou eten? Of alleen spaghetti met kaas? Als ontbijt, lunch, avondeten én tussendoor – niets anders. Geen aardappelen, fruit of af en toe een stukje taart, maar elke dag precies hetzelfde.

Rtl 5 zendt sinds een paar weken op maandagavond het programma ‘Bizarre eters’ uit. Hierin worden mensen gevolgd met bizarre eetgewoontes. De deelnemers weten dat hun eetpatroon erg ongezond en gevaarlijk is en willen dit graag veranderen. ‘Nou, kook dan gewoon eens wat anders’, zul je misschien denken. ‘Je bent toch volwassen!’. Maar helaas is het voor de deelnemers niet zo gemakkelijk. Ze lijden aan een selectieve eetstoornis en eten nog maar alleen maar dezelfde producten. Als ze iets nieuws proberen, raken ze in paniek of reageert hun lichaam zo heftig dat ze het meteen weer uitspugen.

Oorzaken

Er is nog niet zo veel bekend over de oorzaken van deze stoornis. Onderzoekers zijn er nog niet uit of je er mee wordt geboren (genetisch) of dat je het later ontwikkelt. De meeste deelnemers waren als kind al hele moeilijke eters. Het lukte hun ouders maar niet om dat te veranderen en er kwamen steeds meer producten op de ‘die kan ik niet eten’-lijst te staan. Nu ze volwassen zijn, hebben ze zelf ook wel door dat deze manier van eten niet gezond is. Toch lukt het ze echt niet om zelf hun eetpatroon om te gooien. Zo kon je in het programma zien dat Bart, die normaal alleen vette snacks eet, een maaltijdsalade ging proberen. Vijf seconden later hing hij boven de prullenbak. Gewoon ‘iets anders’ eten, is dus moeilijker dan het lijkt.

Gevolgen

Stel je eens voor. Je wilt gezellig met je vriendinnen uit eten, maar je durft alleen het kindermenu te bestellen en je krijgt daar zelfs een kleurplaat bij. Helemaal niet leuk natuurlijk. Veel van de deelnemers schamen zich heel erg en durven niet meer naar verjaardagen, uit eten of op vakantie. De eetstoornis heeft dus grote invloed op hun sociale leven. Daarnaast is het voor je lichaam erg ongezond om zo eenzijdig te eten. Een hoge bloeddruk, ernstig onder- of overgewicht en grote vitaminetekorten komen dan ook veel voor. Een van de deelneemsters, Renaiskha, was zwanger en ze at alleen maar spaghetti met kaas! Kun je nagaan hoe ongezond dat voor het baby’tje in haar buik is…

Alle reden dus om het roer om te gooien! En dat is precies wat de deelnemers hebben gedaan. Samen met een voedingspsychologe zijn ze de uitdaging aan gegaan en hebben ze hun grenzen verlegd. Het heeft wat doorzettingsvermogen gekost, maar uiteindelijk is het de meesten gelukt om hun eetpatroon om te gooien. Er staan nu regelmatig andere dingen op tafel, uit eten met vriendinnen is geen probleem meer en ook is op vakantie gaan ineens een stuk aantrekkelijker geworden. Gaaf he?!

Wat vind jij hier van?

Deze blog werd geschreven door Mieke