#blackgirlmagic: Boekreview ‘Becoming Michelle Obama’

Michelle Obama is iemand die helemaal achter de missie van Huis van Belle zou staan denk ik, namelijk vrouwen en jonge meiden empoweren om het beste uit zichzelf te halen. Haar nieuwste boek kwam vorig jaar uit en is een New York Times bestseller. Met kerst kun je wel raden wat er bovenaan mijn lijstje stond. 

Glazen plafond

Om eerlijk te zijn was ik een beetje teleurgesteld bij de eerste hoofdstukken. Ik vond het tof dat ze het verhaal chronologisch heeft opgebouwd zodat je als lezer echt groeit in haar verhaal. Je ziet het tafereeltje voor je: een jonge ambitieuze Michelle die rondloopt in Chicago, ready to shatter some glass ceilings. Aan de andere kant vond ik de manier waarop dit werd geschreven ietwat zoetsappig – wat het ongetwijfeld juist niet is geweest! Je leest in elke regel wat voor sterke persoonlijkheid Michelle wel niet heeft en ik kan dan ook niet anders dan mijzelf afvragen: maar heeft ze zich niet eens een keer vreselijk laten gaan? Als dat al is gebeurd staat dit niet beschreven. Het gezinsleven klinkt bijna sprookjesachtig harmonieus. Ik had het een beetje het gevoel alsof de eerste hoofdstukken het begin zouden kunnen zijn van een feel-good movie. Stiekem had ik iets meer pit verwacht. 

Woman of colour 

De rest van het boek compenseert dan wel weer voor het – naar mijn mening – gebrek aan real talk in het begin. Michelle groeit op, komt met twee voeten in de echte wereld en ontdekt hoe lastig het is om als woman of colour je plaats te vinden in een milieu waar niet iedereen idealen van gelijkwaardigheid nastreeft.  Het boek belicht zowel haar persoonlijke ontwikkeling als vrouw en alle obstakels die ze tegenkwam in haar positie als First Lady. Het laatste heeft haar persoonlijke groei op zulke bijzondere manieren beïnvloed, maar het andersom geldt hetzelfde! 

Open 

Michelle is open over veel gevoelige onderwerpen die meisjes en vrouwen aangaat. Ik vind dat ontzettend knap, want ze wist dat miljoenen mensen dit gingen lezen, beoordelen en misschien zelfs zouden veroordelen. Het boek is natuurlijk best politiek en er zit een bepaald filter overheen, niet verbazend als je bedenkt wat voor belangrijke politieke rol de Obama’s zelfs na het presidentschap hebben.  

Aanrader! 

Mijn algemene conclusie: zeker het lezen waard! Super interessant en inspirerend boek van een sterke en tegelijkertijd ook kwetsbare, hardwerkende, liefdevolle vrouw die de beste bedoelingen heeft.  Is dit boek echt een wereld van verschil met andere auto biografieën van bekende mensen? Dat niet echt. Het voldeed grotendeels aan mijn verwachtingen die ik heb bij een biografie van Michelle Obama.  

Photo by Alex Nemo Hanse on Unsplash