Boeken & Belle – Verboden voor jongens

Verboden voor jongens gaat over Dai, een meisje in Zambia. Ze gaat naar school en heeft een fijn leven. Ze is een beetje dromerig en smoorverliefd op een jongen, Shame. Als hij haar vraagt om stiekem een afspraakje te maken, vindt ze dat natuurlijk spannend maar ook erg leuk. Wie zou dat nu niet vinden?

Helaas gaat er iets mis en kan Dai Shame niet meer onder ogen komen. Het is verschrikkelijk! Dit moet ze geheim houden, anders zou ze een schande voor het hele dorp zijn. Dai is echt bang voor wat haar te staat te wachten. Is het haar schuld dat ze deze zonde heeft begaan? Hoe moet ze dit ooit nog op zien te lossen? Dai probeert van alles om van haar probleem af te komen, zolang maar niemand te weten hoeft te komen wat er gebeurd is. Gelukkig is er ook de lieve Madam Muzungu, de zendelinge en Bijbelschool onderwijzeres. Zou haar geheim bij haar veilig zijn?

Wat ik leuk vond aan het boek

Het is een erg informatief verhaal. Door het te lezen kom je beetje bij beetje wat te weten over het leven van een tienermeisje in Zambia. Zo maak je door de herinneringen van Dai mee hoe het is om ingewijd te worden in het vrouw zijn (iets wat we hier in Nederland gelukkig niet hebben!) Zelf vond ik het erg leuk om hierover te leren, omdat het je gewoon een beetje meer wereldwijs maakt. Ook vond ik het mooi om te lezen hoe er in zulke landen wordt omgegaan met problemen. Omdat de auteur van het boek zelf in Zambia werkt, weet ze heel goed te vertellen hoe het er daar echt aan toe gaat.

Wat ik minder leuk vind aan het boek

Het verhaal is opgedeeld in twee verhaallijnen. Beide vertellen het verhaal van Dai, maar het ene gaat over hoe het allemaal begon en de andere over hoe het eindigt. Zo lees je tussendoor steeds een stukje over wat eraan vooraf ging. Dit maakte het wel lastig om te lezen en te begrijpen.

Ook vond ik het minder leuk om te lezen omdat het best een heftig probleem is waarmee Dai te maken krijgt. Je wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid en het duidelijke verschil in tradities en gewoonte dat er is tussen een land als Zambia en Nederland.


Kortom, het is een mooi boek om te lezen. Een echte Young adult roman voor degene onder jullie die graag houden van een realistisch en informatief boek. Het leest best snel dus dat is geen probleem. Je kan het lekker even als een ‘tussendoortje’ lezen. Ik zou het jullie dan ook willen aanraden om dit boek eens te lezen. Dan waardeer je het leven dat je nu hebt vast nog meer dan je al doet!