Boeken, boeken en nog meer boeken

De meesten van jullie hebben nu vakantie en voor de meeste examenleerlingen is nu definitief de zomervakantie begonnen. Dit is een goed moment om die bol.com giftcards uit je laatje te pakken en een leuk boek te bestellen. De bibliotheken zijn helaas dicht, maar op webshops staan duizenden boeken en e-boeken. Ik vind het zelf vaak lastig om er eentje uit te kiezen. Daarom heb ik in deze blog voor jullie een aantal lekkere, dikke boeken op een rijtje gezet om te lezen.

Het diner

Het eerste boek dat ik erg leuk vond om te lezen was het boek Het Diner van Herman Koch. Dit boek draait helemaal om een moreel dilemma: Hoever kan je als ouders voor je kinderen gaan om ze te beschermen? Dit boek staat op de lezen voor de lijst, dus je kan hem voor het vak Nederlands lezen. Het boek heeft eenheid van tijd, plaats en actie. Daardoor denk je dat het een heel saai boek is, maar door de flashbacks is het verhaal heel interessant geheel. Het boek gaat over een misdaad die een paar neven hebben gepleegd en de manier waarop hun ouders deze misdaad verdoezelen om de toekomst van hun kinderen te beschermen. De verteller in dit boek heeft een psychische aandoening en slikt zijn medicijnen niet. Daardoor weet je in dit boek niet goed wat er echt is gebeurd. Als je houdt lezen over een moreel dilemma is dit boek echt een aanrader.

Grip

Het tweede boek dat erg leuk en uitdagend is om te lezen, is het boek Grip van Stephan Enter. Dit verhaal draait om de wederontmoeting van vier vrienden die twintig jaar geleden met elkaar bergen beklommen. Het boek is vanuit de perspectieven van drie van de vier vrienden geschreven. Hierdoor krijg je verschillende visies op herinneringen van de jaren waarin ze bergen beklommen. Het boek heeft diepere betekenissen die interessant zijn om te achterhalen, zoals de betekenis van een stuk horloge en de afwezigheid van klokken op een station. In het boek wordt er door de personages veel gefilosofeerd, waardoor het boek wel aan de ingewikkelde kant is. Wat leuk is, is dat het verhaal zich voor meer dan de helft van de tijd afspeelt in het openbaar vervoer. Deze setting is een goede plek om over anderen en jezelf na te denken en dat merk je goed in het boek. Dit is trouwens ook een boek dat je voor je literatuurdossier voor Nederlands kan lezen!

Labyrint

Het boek dat ik nu aan het lezen ben is Labyrint van Esther Verhoef. In dit boek staan dertien verrassende verhalen die passen bij thrillergenre. Het zijn dus wat kortere verhalen, wat ik heel fijn vind omdat ik boeken vaak te lang vind, waardoor nooit tot het einde kom. Ik ben nu net klaar met lezen van het eerste verhaal en ik kijk er naar uit om het volgende verhaal te lezen.

Deze drie dikke boeken raad ik jullie aan om te gaan lezen om deze tijd een beetje door te komen en alvast vooruit te lezen voor Nederlands. Heb je nog meer boekentips nodig? Lees ook eens deze of deze blog. Veel leesplezier!

Lees jij graag? Wat zijn je favorieten?

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash