Boekrecensie: Ik geloof in jou

Hoe gaan we met elkaar om in een vriendschap? Hoe geven we ruimte aan verschillen tussen religie en culturen? Hoe kun je het best reageren op thema’s als homoseksualiteit? Juist aan deze onderwerpen besteedt Hinke van Abbema veel aandacht in haar nieuwe boek Ik geloof in jou.

Sara en Aicha

Het verhaal gaat over twee meisjes die in het laatste jaar van de havo zitten. Aicha is zeventien jaar, komt uit een van oorsprong Marokkaanse familie en is islamitisch. Sara is een jaar ouder, komt uit een Nederlands gezin en heeft een christelijke opvoeding gehad. Ze komen bij elkaar in de klas en raken bevriend. Ondanks dat ze het vaak erg gezellig hebben, zijn er ook lastige kwesties binnen hun vriendschap. Ze komen uit zeer verschillende culturen en zijn opgegroeid met een andere religie. Aicha voelt zich vaak gebonden aan de mening van haar ouders, terwijl Sara gewoon doet wat ze zelf wil. Al deze d

Ik geloof in jou

ingen zorgen geregeld voor botsingen tussen de vriendinnen. Dan vertelt Sara op een dag ook nog eens dat ze lesbisch is. Hoe moet Aicha hier mee omgaan? Kan hun vriendschap standhouden, ondanks alle verschillen?

Mijn ervaring

Wat mij erg aansprak, is dat de schrijfster benadrukt dat in een vriendschap zowel verschillen als overeenkomsten heel belangrijk zijn. Om op een soepele manier met elkaar om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je weet in welke dingen je met elkaar overeenkomt. Aan de andere kant is het ook goed om je juist bewust te zijn van de verschillen tussen elkaar. Natuurlijk kunnen deze verschillen zorgen voor botsingen in een vriendschap, maar ze zorgen er ook voor dat je beter gaat inzien wat de waarden van je eigen cultuur en religie nou precies inhouden en wat deze precies betekenen voor jou als persoon. Hoe dit in de praktijk zou kunnen werken, komt prachtig naar voren in het verhaal van Aicha en Sara.

Heb jij ook weleens moeite om in te zien hoe je nou precies om moet gaan met verschillen? Ben je benieuwd naar mogelijkheden hoe je hier mee om zou kunnen gaan? Dan is Ik geloof in jou een echte aanrader!

Photo by Eliott Reyna on Unsplash