Boekrecensie Mirjam Schippers – Vrije Val

Bas zit in havo 4. Het nieuwe schooljaar is net begonnen en hij heeft het direct erg druk met huiswerk. Gelukkig heeft hij ook tijd om met zijn vrienden op te trekken en is het niet alleen maar school. Hij heeft ook nog een baantje, wat het allemaal compleet maakt. Maar dan ziet hij Lotte, een meisje bij wie hij eerder ook al in de klas heeft gezeten. Vroeger was ze heel anders dan nu. Ze is tegenwoordig zo stug en kortaf. Gezellig is het nooit meer met haar. Bas is eigenlijk best benieuwd wat er is gebeurd met Lotte. Met wiskunde heeft hij les met haar, dus dat gaat hij proberen uit te pluizen. Ondertussen krijgt Bas ook gevoelens voor haar. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens voor haar en de afstand die Lotte met opzet lijkt te creëren. Wat ziet hij eigenlijk in haar als ze steeds zo rot tegen hem doet?

Lotte heeft zo haar eigen problemen. Al jaren is het thuis niet zo gezellig meer. Sinds haar broertje is overleden gaat alles anders. Haar ouders zijn gescheiden, niemand wil echt praten en papa weigert nog naar de kerk te gaan. Gelukkig heeft ze Leonard, haar vriendje. Leonard begrijpt haar echt en is er altijd voor haar. Nou ja, altijd…. Ook Leonard doet de laatste tijd raar. Hij zegt steeds hun afspraakjes af, is wisselend vrolijk en gehumeurd en nog het ergste… Hij zit aan haar. Maar wat is nou eigenlijk normaal? Een vriendje wil toch altijd graag zoenen? En Leonard is zo lief voor haar, moet zij dan moeilijk doen omdat Leonard zijn hand op haar billen en borst legt? Lotte doet daarom maar gewoon wat Leonard van haar vraagt, maar het gaat van kwaad tot erger. Het gaat maar door en door, tot Lotte besluit weg te lopen…

Vrije val: twee perspectieven

Vrije val is verdeeld in drie delen. Het eerste deel is vanuit het perspectief van Bas. Hij doet een opdracht met Lotte en komt erachter dat het niet goed gaat met haar. Het tweede deel is vanuit het perspectief van Lotte. Nadat ze is weggelopen is het tijd om haar verhaal te doen. In deel twee kom je er dus achter wat er al die tijd al speelt. In het derde deel van het boek gaat het over hoe het afloopt na de grote onthulling van Lotte.

Het thema uit Vrije Val is seksueel geweld, een zeer actueel thema onder jongeren. Mirjam Schippers is erin geslaagd om goed duidelijk te maken wat de strijd en bewegingsredenen van een jongere kunnen zijn. Het is geen zwaar boek, maar een echt luchtig verhaal zou ik het ook niet kunnen noemen. Gelukkig zitten er wel grappige stukjes tussen en is het niet alleen maar negatief gedoe. De personages zijn zo goed uitgewerkt, waardoor je continu geboeid blijft en graag wilt doorlezen!

Als je het boek wilt bestellen of er meer over wilt lezen, klik dan hier.