Boekrecensie – Roos

Verleden week las ik een interessant boek: Roos, geschreven door Janny den Besten. Als je gewend bent aan spectaculaire actieverhalen, moet je misschien even inkomen in het verhaal. Maar dat is het naar mijn idee zeker waard! Vooral de onderwerpen die aan bod kwamen spraken mij erg aan. Daar wil ik je graag wat meer over vertellen.

Roos

Het verhaal gaat, zoals de titel al zegt, over Roos. Wanneer het boek begint zit ze in de examenklas van de Havo. Ze heeft de ziekte scoliose, waardoor ze veel pijn in haar rug heeft. Ondanks dat probeert ze een zo normaal mogelijk leven te leiden. Er is echter een probleem dat dit in de weg staat: de extreme bezorgdheid van haar moeder. ‘Rosalie, heb je je banden wel opgepompt? Rosalie, je rugtas is topzwaar. Haal er toch wat boeken uit.’ Roos ergert zich groen en geel aan de adviezen van haar moeder. Ze is zo goed als volwassen. Waarom vindt haar moeder het nodig zich zo met haar te bemoeien? Om haar moeders commentaar te vermijden, besluit ze haar ouders niet langer op de hoogte te stellen van haar keuzes. Ze vertelt niets over haar nieuwe baantje en houdt steeds meer belevenissen voor zichzelf; zelfs haar vakantie met vrienden naar Cyprus noemt ze niet. Maar is het verzwijgen van de waarheid werkelijk de beste oplossing?

Herkenbare thema’s

Tegelijkertijd komen er allerlei andere onderwerpen aan bod. Hoe ga je om met bijvoorbeeld ziekte? Hoe kun je op een verstandige manier je eigen keuzes maken, onafhankelijk van je ouders? Een belangrijke rol speelt ook het geloof in dit boek: hoe geef je ruimte aan je twijfels en hou je tegelijkertijd vast aan je geloof? Bij al deze onderwerpen zullen ongetwijfeld een aantal punten zitten waarin je dingen van jezelf herkent. Dat is iets wat ik erg fijn vind aan dit boek.  Daarnaast is het verhaal lekker realistisch geschreven, waardoor je je gemakkelijk in de hoofdpersoon kunt inleven.

En, ben jij ook nieuwsgierig geworden naar Roos?