Boekrecensie: Tweestrijd

Hoewel ik het heel interessant en inspirerend vind om te luisteren naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog, blijft het altijd wat onwerkelijk. De verhalen lijken vaak op een verre afstand van mijn eigen leven te staan. Het blijft gewoon lastig om me zo’n leven voor te stellen. Het boek Tweestrijd van Paul Dowswell brengt daar wat verandering in: het neemt je mee met het leven van verschillende personages en brengt het verhaal van de oorlog heel dichtbij.

Overleven…

Op het moment dat het verhaal begint is het oktober 1944. De Nederlandse Marijke de Haan ziet steeds meer Duitse soldaten door haar dorp wandelen. Ze komt erachter dat er regelmatig speciale raketten naar het bos in de buurt van hun dorp worden gebracht. Het gaat om V2-raketten, een nieuwe uitvinding van de Duitsers die veel slachtoffers en een enorme ravage veroorzaakt op de plaats waar ze neerkomen. Het overgrote deel van de raketten komt terecht in Londen, waar Yvie Russell woont. Samen met haar familie heeft ze de bombardementen van de afgelopen tijd overleefd, maar lukt het hen ook nu om aan de rampen te ontsnappen?

Marijke besluit samen met haar vriend Thijs ondanks het gevaar alles op alles te zetten om de hoeveelheid raketten te beperken en op die manier mensenlevens te redden. Ze proberen daarom informatie door te spelen naar de geallieerden in Engeland. Lukt het hun om de lanceringen te stoppen zonder zelf gearresteerd te worden?

Op hetzelfde moment vraagt de jonge Duitse soldaat Rolf Maier zich af of hij het einde van de oorlog wel zal halen. Hij moet samen met de andere Duitse soldaten in het dorp helpen bij de lancering van de raketten: een levensgevaarlijke klus. Maar hij is niet de enige die voor zijn leven vreest. Ook de Poolse dwangarbeider Tomasz Nowicki betwijfelt of hij de oorlog zal overleven. Hij moet onder verschrikkelijke omstandigheden de V2-raketten bouwen. Zal hij het einde van de oorlog halen en zijn familie nog terugzien?

Tweestrijd: een verhaal over verschillende ervaringen

Doordat de personages allemaal een verschillende afkomst hebben, wordt de oorlog vanuit verschillende oogpunten bekeken. Datgene wat de ene persoon goed vindt, kan de ander juist zien als iets slechts. Ieder personage beleeft de oorlog daardoor op een andere manier. Een Duitse soldaat zal namelijk anders naar de oorlog kijken dan een Poolse dwangarbeider. Ben jij nieuwsgierig naar de manier waarop verschillende personages de oorlog ervaren? Dan is dit boek echt een aanrader! Houd je misschien meer van de technische kant van het verhaal en ben je meer geïnteresseerd in de raket zelf? Ook dan is dit boek echt iets voor jou! In het boek word je namelijk meegenomen in het hele proces van de V2-raketten: van de productie van de raketten tot het ontploffen ervan.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar Tweestrijd? Je kunt het boek hier voor €17,99 bestellen.

Photo by Tom Hermans on Unsplash