Joëlle maakt bonbons voor Valentijnsdag

Het is weer de tijd van roze hartjes, lieve kaartjes en misschien zelfs wel een bos rozen! Zelf roep ik om ’t hardst dat we niet aan Valentijn doen, maar natuurlijk was ik vorig jaar hartstikke blij met een doos bonbons en een lief kaartje. Dit jaar gééf ik bonbons. Zelfgemaakt en op smaak gebracht met een portie liefde. En wat gezouten karamel.

bonbons

Dit is een dubbel recept: voor zoute karamelsaus en voor (gevulde) bonbons. De vulling kun je ook overslaan of vervangen voor iets anders, dus laat je daar niet door afschrikken!

De vulling: gezouten karamelsaus

Begin met de karamelvulling. Je kunt ook dulce de leche gebruiken uit mijn recept voor brownies en daar wat zout naar smaak aan toevoegen. Dit smaakt iets anders, maar is wel makkelijker. Want laat ik eerlijk zijn: karamelsaus vind ik een uitdaging om te maken. En daarom extra tof als het lukt.
Stap 1: Neem een pan met hoge wanden en een dikke bodem. Doe de suiker en water erin. Verhit dit zodat de suiker smelt, maar roer niet! Door het spetteren kan er suiker tegen de wanden van de pan aankomen. Verwijder dit met een nat kwastje.
Stap 2: De suikersiroop gaat karmeliseren. Wiebel een beetje met de pan zodat het egaal bruint. Pas op dat het niet verbrandt. Dit kan heel snel gebeuren.
Stap 3: Als de siroop goudbruin haal je de pan van de hittebron om te voorkomen dat het aanbrandt. Voeg daarna de slagroom toe en start gelijk met roeren met een garde. Pas wel op, want karamiliserende suiker is 180 graden en dus loeiheet! De brandwonden die je er van krijgen kunt zijn erg naar. (helaas, ervaring mee)
Stap 4: Als alles goed gemengd is en klontvrij voeg je de boter en zout toe. Roer goed en schenk het in een schaaltje. Laat het afkoelen.

Karamelsaus maken vraagt enige oefening. In dit filmpje zie je hoe Sabine van Ohmyfoodness.nl karamelsaus maakt. Ze doet het iets anders dan ik (zonder boter en zout), maar je ziet wel goed wat ik bedoel! De boter in mijn recept zorgt ervoor dat de karamelsaus dikker wordt als ‘ie afgekoeld is en niet over je kin druipt als je een hap neemt.

De bonbons

Hiervoor heb je een siliconen bonbonmal nodig. Deze kun je kopen bij steeds meer winkels. Je kunt ook een siliconen ijsblokjesvorm gebruiken.

Stap 1: Smelt 2/3e van de chocolade au bain marie.
Stap 2: Haal de kom met chocolade van de hittebron. Voeg de rest van de chocolade in kleine stukjes toe en roer net zo lang tot alle chocola gesmolten is. Hierdoor gaat je chocolade mooi glanzen. Op de foto zie je het verschil tussen chocolade die op de juiste manier is gedaan en een restje afgekoelde chocolade waarbij ik er geen zin meer in had en het gewoon in de mal gegoten heb.

bonbons1

Stap 3: Schenk de chocolade in de bonbonvorm. Strijk met een paletmes of de platte kant van een broodzaag over de mal zodat alle overtollige chocolade eraf gaat. Die chocolade kun je in de kom bij de rest laten lopen en weer gebruiken.

bonbons2

Stap 4: Tik zachtjes met de mal op het aanrecht zodat de luchtbelletjes naar boven drijven. Zorg dat alle luchtbelletjes eruit zijn.

bonbons4

Stap 5: Laat de mal met chocolade 30 minuutjes op het aanrecht staan zodat de chocolade kan stollen. Zet het niet direct in de koelkast zodat je sneller door kunt, want dan krijg je witte vlekken op de chocolade.
Stap 6: Hou de mal op de kop boven je kom chocolade zodat de chocolade eruit loopt. Er blijft een laagje chocolade achter in de mal.
Stap 7: Schep een theelepeltje vulling in elke bonbon. Vul ‘m niet helemaal, maar 2-3 millimeter onder de rand. Tik met de mal op het aanrecht zodat de vulling glad wordt.
Stap 8: Verwarm indien nodig de chocolade weer een beetje zodat het net zo dik is als in het begin. Smeer de chocolade uit over de mal zodat alle bonbons afgevuld zijn. Strijk het teveel aan chocolade eraf en tik met de mal op het aanrecht om de luchtbelletjes er uit te halen.
Stap 9: Laat het nog 20 minuten op het aanrecht staan en daarna minimaal een uur in de koelkast.

bonbons3

Stap 10: Druk de chocolaatjes voorzichtig uit de mal. Leg ze op een leuk schaaltje of verpak ze in een mooi doosje.

Dit was voor mij de allereerste keer dat ik bonbons maakte, maar ze zijn echt supergoed gelukt. Ik ga ze zeker vaker maken, want het is ook een heel leuk verjaardagscadeautje.

bonbons6

Vind je die hele karamelvulling te veel gedoe dan kun je natuurlijk ook gewoon stap 5 t/m 8 overslaan en gewone chocolaatjes maken. Minstens net zo lekker!

Wie wil jij trakteren op een doosje zelfgemaakte bonbons?