Broncka’s Aardbeientaart

Een paar weken geleden was ik in Polen. We ontmoetten daar een heel lieve Poolse oma van ergens in de 80. Ze sprak prima Engels, heeft over de halve wereld gereisd en had altijd wel een mooi verhaal om te vertellen. En ze vond het erg leuk om voor ons te koken en bakken. Zo maakte ze deze aardbeientaart ter ere van de verjaardag van een reisgenoot. Ik kon het niet laten om haar om het recept te vragen en nu geef ik het weer aan jullie door!

Voor Broncka’s Aardbeientaart heb je nodig:

Dit voeg doe je in een bak en kneed dit met je handen tot een stevige bal deeg. Laat het deeg een half uur in de koelkast. Rol hierna het deeg uit tot een dunne plak en leg het op stuk bakpapier een bakplaat. Je bodem hoeft echt maar twee millimeter dik te zijn, dikker is niet lekker. Met deze hoeveelheid deeg kun je een bakplaat die in standaard oven onder het fornuis zit prima bedekken.

Kneed de marsepein zacht en soepel en rol ‘m daarna met een plastic deegroller (of met wat poedersuiker) uit tot een dunne lap die net zo groot is als de bodem. Leg de marsepein over het deeg op de bakplaat en strijk het even mooi glad waar nodig. Nu mogen alle aardbeien plakjes over de taart verdeeld worden, netjes naast elkaar of (als je genoeg hebt) als dakpannetjes half over elkaar heen.

Over de verse aardbeien gaat nog een laagje kruimeldeeg. Dit maak je door 100 gram boter, 100 gram bloem en 100 gram suiker in een kom te doen en met een mixer te mengen tot er een kruimelig deeg ontstaat. (zie foto) Blijft het teveel een dikke klont? Voeg meer bloem toe.

Verdeel de kruimels over de taart (niet te veel, je houdt waarschijnlijk wel wat over). De taart is nu klaar om in de oven te gaan! Hij moet er 30 minuten in op 200 graden. Daarna laten afkoelen. Met slagroom is de taart erg lekker!

Voor ik de taart serveerde heb ik eerste de randjes eraf gesneden omdat die niet zo goed bedekt waren met aardbeien. Ik heb er 12 grote stukken van gesneden, maar als kleiner hapje is het uiteraard ook erg lekker! Ik heb helaas vergeten foto’s te maken van het opeten, maar we hebben zitten smullen met elkaar!

Deze taart kun je natuurlijk ook maken met ander soort fruit. Wat lijkt jou lekker?