Buy Nothing New: Update!

Op 1 januari begon mijn Buy Nothing New challenge; een half jaar géén nieuwe dingen kopen. Ja, je leest het goed; een half jaar! In deze update vertel ik je hoe het tot nu toe gaat.

Meevaller

Het is alweer maart, meer dan één derde van de challenge is achter de rug en ik moet zeggen; het valt me best mee! Niemand heeft me tot nu toe nog vast hoeven binden omdat ik op het punt stond om iets nieuws te kopen en ik heb tot nu toe nog niet echt iets hoeven laten liggen wat ik écht heel graag wilde hebben. Eigenlijk vind ik het zelfs wel leuk, want; niks nieuws mogen kopen maakt je supercreatief!

Cadeautjes

Het leukste van de challenge vind ik de cadeautjes verzinnen voor verjaardagen. In plaats van iets van het verlanglijstje te plukken en het te kopen, ben ik nu al weken van tevoren aan het nadenken over wat ik zal maken of tweedehands zal scoren. Tijd en aandacht zijn de allerleukste cadeautjes die je iemand kunt geven, en in zelfgemaakte cadeautjes zitten ze allebei!

De muts en de “pot vol koekjes” die ik voor de verjaardag van mijn nichtje maakte.

Lang leve marktplaats

Dé valkuil van deze challenge is marktplaats. Je kunt natuurlijk superveel geld besparen door een half jaar niks nieuws te kopen, maar je bespaart uiteindelijk niks als je vervolgens marktplaats leeghaalt. Een jurkje, vestjes, laarzen, een bakfiets, boeken… Ik heb al veel gekocht sinds 1 januari. Wel merk ik dat ik veel blijer ben met m’n tweedehands gescoorde items.  De komende maanden ga ik ook proberen wat minder tweedehands te kopen.

M’n laatste aankopen. Vooral met het jurkje en de leren laarzen ben ik héél blij!

Heb ik moeilijke momenten gehad de afgelopen maanden? Weinig! Ik baalde toen ik geen abonnement op een krant mocht nemen waar we een iPad mini bij kregen. Ties bleef streng. Achteraf had ik dat ding ook eigenlijk niet echt nodig… Wel wil ik al een tijdje Sneaker Wedges, maar die zijn er na de challenge ook nog wel! Tot nu toe dus weinig echte crisismomenten, maar we hebben nog iets minder dan vier maanden te gaan!

Verjaardag

Eind maart ben ik jarig. Onderdeel van de challenge is dat ik ook geen nieuwe dingen mag krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe de visite dat op gaat lossen, hihi! Gelukkig ben ik een boekenwurm, dus met een tweedehands boek zit je als snel goed. In april vertel ik jullie wat ik allemaal heb gekregen!

 Mijn jarige zus gaf ik een zwangerschapsmassage en ook een pot vol koekjes

Tips voor als jij ook een Buy Nothing New challenge wilt doen:

  • Ben je niet zo creatief en wil je toch een leuk cadeautje? Verzin iets leuks om samen te doen en maak een mooie tegoedbon op de computer.
  • Vertel aan je vriendinnen van je challenge. Zo voorkom je dat ze je elke week mee uit winkelen vragen en de verleiding te groot voor je wordt. Ga in plaats van winkelen lekker samen een film kijken, thee drinken, naar het strand of lunchen!
  • Of nog beter: organiseer samen met je vriendinnen een ruil-party! Je kan een kleding-ruilparty organiseren, of een boeken-ruilparty, of een make-up-ruilparty, ga zo maar door!
  • Denk van tevoren goed na over je uitzonderingenlijst. Zijn er dingen die je wel nieuw mag kopen als je ze nodig hebt? Dingen voor school bijvoorbeeld, of als je hockeystick/tennisracket/balletschoenen kapot gaan? Leg deze dingen vast en voeg tussendoor niks nieuws meer toe.
  • Ga op zoek naar leuke tweedehandswinkeltjes. Vintage is helemaal in, en je bent lekker origineel!
  • Koop alleen dingen op marktplaats in overleg met je ouders! Marktplaats is leuk, maar helaas lopen er ook een heleboel oneerlijke mensen rond. Maak nooit zomaar geld over en spreek nooit alleen met mensen af.

Wat zou jij het moeilijkst vinden om niet te mogen kopen?

 Deze blog werd geschreven door Martine