Capsule wardrobe: voordelen en uitdagingen

Onze consumptiemaatschappij barst uit haar voegen. We kopen allemaal te veel, te onnodig, te onbewust en daar moet verandering in komen. Een capsule wardrobe kan een goede eerste stap in die richting zijn!

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een minigarderobe die bestaat uit 37 veelzijdige kledingstukken en schoenen die je makkelijk met elkaar kan combineren, en die je ontzettend graag draagt. 37 kledingstukken inclusief schoenen en jassen die je overal bij en naar aan kan! Een feestje, vakantie of een bruiloft? Je hebt altijd een outfit in je garderobe!

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

Voordeel 1: Het kiezen van een geschikte outfit kost je minder tijd, omdat je minder keuze hebt en omdat iedere samengestelde outfit goed voelt. Dit geeft keuzevrijheid in plaats van stress!

Voordeel 2: Je koopt minder kleding waardoor je geld bespaart en je milieuvriendelijker bezig bent.

Voordeel 3: 80 procent van onze tijd dragen we 20 procent van onze garderobe. Zonde van je tijd, dat nadenken over kleding. En bovendien heb je zo meer tijd over voor andere dingen. ;)

Voordeel 4: Je kast opruimen en opgeruimd houden is nu een ‘piece of cake’!

Voordeel 5: Je weet wat je hebt. Als je winkelt koop je iets omdat je het nodig hebt.

Voordeel 6: Ieder kledingstuk voelt lekker aan.

Voordeel 7: Het lijkt misschien een beperking, maar eigenlijk geeft het je vrijheid omdat je niet meer hoeft na te denken wat je aan moet trekken.

Voordeel 8: Zoveel mensen werken voor jouw goedkope kleding en krijgen er niet voor betaald wat ze betaald horen te krijgen. Dit is niet eerlijk. Door een capsule wardrobe koop je minder kleding en kom je dus eigenlijk in actie tegen die lage lonen.

Nooit meer shoppen?!

Wees niet bang, aan het einde van ieder seizoen mag je enkele stuks uit je garderobe inwisselen, eventueel voor nieuwe stuks. Dan kun je dus nog steeds even lekker de stad in.

Uitdaging

Ik heb een capsule wardrobe die bestaat uit 6 paar schoenen, 9 broeken en rokken, 13 bovenstukken, 4 jurkjes en 5 jasjes. Dit zijn in totaal 37 stuks. Als ik denk aan de momenten die er dit jaar aan gaan komen denk ik dat deze samenstelling goed is. Een aantal vragen neem ik mee als uitdaging.

Mijn uitdagingen zijn:

Ga ik het redden met 37 stuks?

Switch ik liever van samenstelling door bijvoorbeeld 5 paar schoenen te doen in plaats van 6 paar schoenen en 10 broeken en rokken in plaats van 9?

Wat zou de ideale combo zijn met de kleding en schoenen in aantallen?

Wat doe ik als ik meerdere bruiloften heb dit jaar en niet hetzelfde jurkje aan wil op alle feesten?

Heb ik de neiging om nieuwe kleding en schoenen te kopen die ik niet nodig heb?

Heb jij ook een capsule wardrobe of zou je er een willen hebben?