Carnaval en vasten

Als enige Brabander zit ik iedere week op kantoor bij Huis van Belle. Maar dat betekent dus ook dat ik de enige persoon ben die aan carnaval doet. Wat is het nou eigenlijk en is het echt zo gek als we denken?

Er gaan vele verhalen de ronde over wat carnaval nou precies inhoudt en waarom mensen het vieren. Veel daarvan kloppen voor geen meter, en laten we even eerlijk zijn: de meeste mensen vieren het alleen omdat ze vijf dagen achter elkaar genadeloos mogen drinken, zonder dat iemand ze erop aanspreekt.

Maar het heeft een diepere betekenis. Carnaval is het begin van de 40-dagenvastentijd, de tijd naar aanloop van Pasen. Dit betekent dus dat het het laatste moment is om nog even lekker te genieten, voor je gaat vasten. Oorspronkelijk was het zo dat carnaval viel op zondag, maandag en dinsdag. Op woensdag ging je in de kerk een askruisje halen en vanaf dat moment begon de vastenperiode, zodat je rein was voor je Pasen ging vieren. Tegenwoordig begint het op vrijdag al en studenten beginnen zelfs op donderdag. Ga je door tot dinsdag en kan je nu nog steeds een askruisje halen? Ik heb eigenlijk geen idee.

Vastentijd

Zelf doe ik wel mee met de vastentijd. Ik maak de oorspronkelijke traditie af. Nee inderdaad, ik stop niet 40 dagen met eten. Maar ik neem iets weg uit mijn leven en op het moment dat ik daaraan denk, ga ik met God praten. Daar is vasten namelijk voor bedoeld. Je eet niet en op het moment dat je trek krijgt, ga je bidden.

Let wel op dat je niet zomaar ineens gaat stoppen met eten! Dit kan ook behoorlijk verkeerd uitpakken. Ik raad daarom ook zeker aan, dat als je mee wilt doen met de 40-dagenvastentijd, iets anders te kiezen wat veel tijd van je inneemt en dus in de weg staat tussen jou en God. De afgelopen jaren heb ik mezelf bijvoorbeeld afgesloten van social media, of heb ik een suikerstop gedaan. En het valt soms vies tegen hoor, maar het is achteraf zo waardevol. Als je er echt je best voor doet, kan je zo veel meer Bijbellezen en bidden en dat is enorm goed voor je relatie met God.

Ik vind het zelf enorm jammer dat mensen zo negatief denken over carnaval. Er zijn inderdaad veel mensen die het doen met de verkeerde intentie, maar dat is eigenlijk bij alles wel zo, als je het mij vraagt. Ik vier het om gezellig met mijn vrienden samen te zijn en nog even te genieten van dat waar ik vervolgens 40 dagen afstand van neem. De gekke outfit is dan een bonus 😉.

Hoe denk jij over carnaval? Doe jij ook mee met de 40-dagenvastentijd?

 Photo by Wim van ’t Einde on Unsplash