Christel Monrooij en de ChristenUnie in Rotterdam

Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. Wij geloven er namelijk in dat vrouwen in de politiek horen! Vandaag trappen we af met Christel!

Christel Monrooij is een 22 jarige studente Econometrie en Operationele Research aan het Erasmus in Rotterdam. Naast haar studie zit ze ook nog bij Navigators Studentenvereniging Rotterdam én lid van de ChristenUnie. Daar staat ze nu op plek nummer 2 voor de gemeenteraadsverkiezingen straks in maart. De partij heeft al lang één zetel, maar als er een moment is om die tweede te kunnen bemachtigen is dat nu. Spannende tijd dus!

Was je altijd al geïnteresseerd in de politiek?

Mijn vader was altijd al in de politiek actief. Ik was altijd heel benieuwd naar zijn verhalen over de raad van Nieuwegein en wat er allemaal speelde in de gemeente. Ik vond die verhalen altijd wel interessant. Ook vond ik de maatschappijleerlessen erg leuk, vooral als het over de Tweede Kamer ging. Mijn vader heeft me ook wel eens meegenomen naar Den Haag en het Binnenhof en dat vond ik ook altijd heel interessant! Maar vier jaar geleden begon ik pas zelf actief te raken in de politiek. Ik begon in Nieuwegein bij PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Daar stopte ik toen ik naar Rotterdam verhuisde voor mijn studie. Het begon toen alleen al snel weer te kriebelen en ben ik actief geworden in de Rotterdamse fractie van de CU.

Hoe kun je als vrouw het verschil maken in de politiek?

Het is vooral een oude-mannen-bolwerk en dat is natuurlijk heel erg jammer. De meesten zijn mannen van rond de 50. Ik denk dat nu ongeveer 1/3 vrouw is in de gemeenteraad van Rotterdam. En vrouwen moeten juist ook een kans krijgen, die hebben ook kwaliteiten en ambities. Dat vind ik dan heel mooi als er een vrouw actief mee doet in de politiek. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Carola Schouten, zij is alleenstaand met een kind en toch blijft ze zich inzetten voor mensen die het minder hebben. Dat is natuurlijk heel mooi en een echt voorbeeld voor mij! Daarnaast is de gemeenteraad niet echt representatief als er zo weinig vrouwen in zitten.

Wat vind je het belangrijkste aan de gemeenteraadsverkiezingen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kies je echt voor bepaalde veranderingen in je stad. Die keuze voel en merk je in je leven. Sommige partijen in Rotterdam zorgen juist voor meer afstand tussen mensen. Ik zou niet op zo’n partij kunnen stemmen en de ChristenUnie in Rotterdam focust zich nu ook juist op de verbinding tussen mensen en dat we samen meer kunnen dan alleen. Om deze redenen is het zo belangrijk om met de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen! En in Rotterdam kunnen dit jaar ook de jongeren van 16 en 17 jaar stemmen. Daarnaast bedenk ik mij altijd hoeveel geluk ik heb dat ik kán stemmen en dan vind ik dat ik er ook gebruik van moet maken.

Welke eigenschappen heb je nodig om in de politiek te komen?

Je moet nieuwsgierig zijn. Je helemaal ergens in vast kunnen bijten en echt het naadje van de kous willen weten. Ook denk ik dat jij je kwaad moet kunnen maken over onrechtvaardigheid en oneerlijkheid. Dat is niet alleen iets van christelijke partijen, net zo goed van de onchristelijke, maar bij de christelijke partijen komt het soms alleen wat meer naar voren. Daarnaast moet je ook het nieuws willen volgen en verder uit willen pluizen en ‘lokaal kunnen maken’. Dus als je leest over groene stroom, dat je bijvoorbeeld gaat vechten voor meer windmolens in je gemeente.

Hoe kwam jij erachter dat de politiek iets voor jou was?

Ik krijg er energie van! Ook vind ik de verscheidenheid aan onderwerpen ontzettend leuk. Geen dag is hetzelfde en je kan je altijd weer op iets anders richten. Ik heb er best lang over gedaan om een paar onderwerpen te vinden waarin ik mij echt wil vastbijten. Dat is nu de economie, met de Rotterdamse haven natuurlijk, en duurzaamheid geworden. Dat past ook heel mooi bij mijn studie.

Heb je jezelf op school voorbereid op een politieke carrière?

Nee, ik kwam er pas in mijn laatste jaar van de middelbare school achter dat ik geïnteresseerd was in de politiek. Ik sloot me toen aan bij PerspectieF. Daar kreeg ik trainingen en cursussen om bijvoorbeeld te leren om te gaan met de media, mijn presentatievaardigheden te verbeteren of een artikel te leren schrijven. Het contact met anderen jongeren die ook in de politiek geïnteresseerd waren stimuleerde mij om nog enthousiaster en actiever te worden.

Is het moeilijker voor een vrouw om actief te zijn in de politiek? Waarom wel/niet?

Nee, ik heb het nooit zo ervaren. Ik hoop niet dat het ooit gebeurd in mijn netwerk. Je hoort soms wel van die verhalen, maar ik heb het nog nooit zelf meegemaakt in mijn omgeving. Er komen steeds meer vrouwen in de gemeenteraad en er zit natuurlijk ook een vertraging in. Want ik sta nu op de lijst voor de komende vier jaar en vier jaar geleden waren er nog niet zoveel vrouwen actief. Dus dan heb je er ook minder in de gemeenteraad, maar ik denk dat bij deze verkiezingen de verhouding man/vrouw al beter wordt.

Wat zou je mee willen geven aan de meiden van Huis van Belle?

Als je interesse hebt in de politiek: ga is bij politieke jongerenorganisaties kijken! Je kan jezelf er enorm ontwikkelen en je hoeft echt niet alles al te kunnen. Wees ook niet bang om fracties te benaderen om een dagje mee te lopen. Dan kan je echt zien wat het werk nu inhoud en hoe het er aan toe gaat in de gemeenteraad. Blijf vooral vragen stellen, maar dat geldt eigenlijk voor alle meiden. En als je gaat stemmen, voor het eerst of opnieuw, denk erover na en ga op zoek naar een partij waar jij je thuis voelt. Jij moet degene op wie jij stemt, het liefst een vrouw natuurlijk, kunnen vertrouwen met het nemen van beslissingen over jouw gemeente.

Bron foto 1: https://www.rijnmond.nl/nieuws/164738/Minister-Schouten-voert-campagne-tegen-schulden-in-Rotterdam, foto 2: Daniël van Veelen.

 

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!