6 tips om je ongesteldheid te overleven

In het magazine van november gaven wij vijf tips om je ongesteldheid te overleven. Dat is namelijk een behoorlijke uitdaging. Met alle zeurende pijntjes, gedoetjes en lekkages ben je de boel soms liever even kwijt dan rijk. Toch zullen we ermee moeten dealen. Daarom hebben wij nog zes éxtra tips verzameld, zodat jij er vlekkeloos doorheen komt.

  1. De menstruatiecup uitproberen

Heb je weleens gehoord van de menstruatiecup? Het is een herbruikbare cup die je inbrengt in je vagina en tussendoor leegt en schoonmaakt. Dat klinkt eng, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het ideaal! De meeste meiden hoeven de cup maar een keer in de twaalf uur te legen en schoonmaken. Daarnaast zie en voel je er niks van. Geen irriterend maandverband of droge tampons meer voor jou. Als je meer wilt weten over fijne menstruatieproducten, kun je deze blog lezen!

  1. Thee drinken: deze theetjes helpen je ontspannen

Thee. Liters en liters thee. Zoveel mogelijk. Vul grote mokken met je favoriete thee. Wist je dat je thee ook kunt inzetten tegen bepaalde klachten? Zo helpt kamillethee om te ontspannen voor het slapen gaan en tegen buikpijn bij onder andere ongesteldheid. Gemberthee is de go-to als je last hebt van verkoudheidsklachten en/of keelpijn. Voel je je futloos? Doe een schijfje sinaasappel in je thee. De laatste twee kun je ook heerlijk combineren!

  1. Een kruik

Tegenwoordig heb je kruiken in de leukste vormen en maten. Kruiken zijn heel fijn wanneer je last hebt van buikkrampen als je ongesteld bent. Maak een warme kruik voor jezelf, kruip onder een dekentje en pak een lekker boek of zet Netflix op. Even bijkomen.

  1. Doe een broek aan die echt lekker zit (en die een beetje ruim zit)

Neem je ruimste broek en kijk dan of je een nog ruimere broek hebt. Het is hartstikke normaal dat je buik een beetje opzet wanneer je ongesteld bent. Het laatste wat je dan wil is een strakke broek die tegen je buik aanduwt. Een fijne broek maakt echt zo’n verschil!

  1. Je bent geen aansteller als je ongesteld bent

Hoeveel last vrouwen/meisjes hebben van hun ongesteldheid, wordt nog altijd onbegrepen en onderschat. Terwijl het een hele goede reden is om een dagje thuis te blijven! Sommige meiden hebben nou eenmaal heel veel pijn en dat maakt je geen aansteller. Geef duidelijk je grenzen aan en zeg wat je nodig hebt. Dat is helemaal niet gek!

  1. De pil gebruiken bij menstruatieklachten

‘De pil’ is eigenlijk een voorbehoedsmiddel. Maar als jij heel erg veel menstruatieklachten hebt en niet meer kunt functioneren, kun je besluiten daarmee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan voorstellen dat je aan de pil gaat: een klein pilletje dat je drie weken lang elke dag slikt. Hierin zitten hormonen. De vierde week slik je niets en word je ongesteld. Bij sommige meiden/vrouwen kan de pil helpen tegen (hele) heftige klachten. Overleg altijd goed met je ouders en de huisarts om te beslissen of dit nodig is.

Photo by Marek Rucinski on Unsplash