Confession time: dit doe ik als ik onrustig ben

Het mooiste antwoord wat je kunt geven op de vraag waar jij je rust in vindt, is: ‘Ik vind mijn rust in God, ik vertrouw op mijn hemelse Vader.’ En ik geloof ook echt dat dat zo is. Dat mijn diepste rust en ultiem relaxen voortkomt uit mijn relatie met God. Maar ja, in de praktijk probeer ik meestal heel hard mijn rust ergens anders te zoeken. Tenminste, dat is mijn ervaring. Daarom: confession time! Dit zijn de dingen die ik doe als ik onrustig, bang of gespannen ben.

#1 Alles op z’n kop zetten

Hier heb ik een haat-liefde verhouding mee, maar het is echt mijn top 1! Als ik onrustig ben, ga ik zoeken naar nieuw, naar anders, verandering, een nieuwe vibe. En waar vind ik die beter dan in een andere setting van al mijn meubels, kleuren en accessoires? Ik kan alles, echt álles van z’n plek halen en dan gaan schuiven, passen en meten om alles een nieuw plekje te geven. Net zolang totdat ik denk: ja, dit geeft een fijne vibe. Geloof me, zelfs in de kleinste kamertjes kun je manieren vinden om de boel grondig om te gooien. Het ergste: gaan slapen als ik mijn slaapkamer heb veranderd. Dan merk ik opeens dat mijn bed anders staat en dat voelt niet vertrouwd. Haat-liefde dus…

#2 Funshoppen

Kijken, kijken, niets kopen. Ik ben een echte Hollander. Spring op m’n fietsje of pak de trein naar een stad verderop om een paar uur lang de H&M en andere winkels door te struinen. Ik sleep bergen kleding mee naar het pashokje en ga alles uitgebreid passen. Om vervolgens ook alles weer terug te hangen. Ik ben er lekker even een paar uurtjes uit, drink misschien ergens een kop koffie met mezelf en ga dan weer naar huis. Me een beetje beter voelend omdat ik niks heb gekocht. (Soms koop ik ook wel iets hoor, om dan thuis te bedenken dat ik het toch echt niet nodig heb. Gelukkig heb je dan bonnetjes en gaat alles de volgende dag gewoon retour. :-P)

#3 YouTube en Instagram

Uuuuuren rondkijken op inspirerende Insta-accounts en eindeloos doorscrollen naar nieuwe filmpjes met morning routines, new year’s resolutions, organize with me, room make-overs en nog veel meer. Eigenlijk gewoon dom, want ik weet dat ik me daarna niet bepaald beter voel. Sterker: ik heb vaak nóg meer zin om dingen te kopen of met meubels te schuiven. Maar ja, wie zonder zonde is…

#4 Een vriendin spraakberichten en een potje huilen

Kijk, hier probeer ik altijd uit te komen. Als al het andere faalt, pak ik mijn telefoon en ga ik een bericht aan een vriendin inspreken. Het handige van spraakberichten sturen is dat ik mijn hart uit kan storten, ook als die vriendin pas een paar uur later tijd heeft om mijn verhaal aan te horen. Meestal kom ik er gaandeweg het relaas achter wat me nou eigenlijk dwars zit (want ja, onrust en spanning komt niet uit de lucht vallen hè…) en met een beetje geluk kan ik daarna een potje huilen. Gewoon even alles eruit gooien, daarna kan ik weer met frisse moed verder.

Als ik dat nou altijd meteen zou doen… Scheelt een hoop YouTube-filmpjes en geschuif met mijn bank en bed.

Wat doe jij als je gestrest of onrustig bent? En wat zou jou kunnen helpen?

Photo by Andre Hunter on Unsplash