Coronadip? Ik dip met je mee

De scholen zijn dicht. De sportschool ook, net zoals bijna alle sportclubs. Je kunt je vriendinnen nog zien, maar een stuk minder dan normaal. Door al deze dingen zijn er zat momenten dat ik me down voel in deze lockdown, dat ik een coronadip heb. Ik voel me dan angstig, somber of alleen. Herken jij dit? Lees dan vooral mee.

Emoties accepteren

Wanneer ik even mijn dag niet heb, begrijp ik soms niet waarom. Ik kan mijn gevoelens dan niet zo goed plaatsen en weet niet waar ze vandaan komen. Waarom voel ik me alleen? Ik kan toch iedere dag mijn vrienden zien? Ik zit in mijn examenjaar en krijg dus live les. Ik zou blij moeten zijn! Toch is het belangrijk dat ik het ook accepteer als ik niet vrolijk ben. Negatieve gevoelens horen bij het leven. Dus laat je gevoelens er zijn. Ik doe dat bijvoorbeeld door muziek te luisteren die bij mijn mood past. Maar niet te lang! Anders blijf ik hangen in die stemming en dat hoeft niet.

Het is niet raar om je rot te voelen

Het is totaal niet gek dat ik me in deze tijd soms mentaal wat minder voel. Dat ik ’s avonds in bed lig en alles uitzichtloos voelt, omdat er de komende dagen/weken niks leuks gepland staat. Ten eerste is er een coronacrisis aan de gang. Dat kan je bang maken. (Lees ook de mooie blog van Hannah hierover!) Alle maatregelen zorgen ervoor dat bewegen en sociale contacten onderhouden moeilijker is. En juist die dingen zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit! Ten tweede zitten we midden in de winter. Veel mensen hebben dan last van een winterdip. Nu komt daar nog eens een coronadip bij.

You’re not alone!

Eenzaamheid hoeft niet alleen te komen door het minder vaak zien van mensen. Het kan ook komen doordat je je minder verbonden voelt met mensen om je heen. Dit kun je oplossen door met anderen over je gevoelens te praten. Dat kan met je ouders, mentor of vriendinnen. Jij voelt je misschien verdrietig, boos of alleen door de coronacrisis. Ik ook. De kans is groot dat jouw vriendinnen er ook last van hebben. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat jongeren meer slaapproblemen, boosheid, somberheid en angstgevoelens ervaren tijdens de coronacrisis dan daarvoor. Misschien hoor je je vriendinnen daar alleen nooit over. Probeer eens te vertellen hoe het écht met je gaat. Dat vind ikzelf best spannend. Maar dit kan de drempel voor de ander verlagen om ook eerlijk te zijn. Het lucht zo op om te weten dat een ander ook met dezelfde dingen dealt!

Handen uit de mouwen steken

Als ik eerlijk ben, voelt alles soms best nutteloos in deze lockdown. Er gebeurt vrij weinig, ik doe vrij weinig. Maar wacht eens, dat laatste kan ik veranderen! Ik heb invloed op hoe ik mijn dagen invul. Ik kan de hele dag op de bank gaan hangen, naar het gure weer buiten staren en mezelf mega zielig en zinloos voelen. Maar ik kan me ook bedenken dat als ík me zo voel, vast meer mensen zoiets ervaren. Ik kan kaartjes gaan schrijven, mijn oma bellen of vrijwilligerswerk gaan doen (bijvoorbeeld via Oranjehelpers). Jij en ik zijn hier niet zomaar, we hebben een doel. Ook in deze donkere tijd.

‘Als u wilt weten wat God van u verwacht, vraag het Hem en Hij zal het u graag vertellen.’ Jakobus 1:5

Lieve jij, ik hoop dat je deze lockdown kunt volhouden. Dat je wanneer het even niet gaat, de steun mag vinden die je nodig hebt. Kijk ook eens op het Nederlands Jeugdinstituut, voor leuke activiteiten en organisaties die je kunnen helpen.

Photo by Eric Ward on Unsplash