Creativiteit: hoe, wat en waarom?

Hier zat ik laatst dus over na te denken hè. Wat is creativiteit nou eigenlijk? Heeft iedereen een creatieve kant, en hoe laat je dat groeien? Come find out!

Wat?

Creativiteit is een heel breed begrip, maar vast ligt dat het gaat om ‘een vermogen om iets nieuws te scheppen’. Dat hoeft niet per se iets vanuit niets te zijn, je hoeft geen kunstenaar te zijn om creatief te zijn. Sterker nog, iedereen heeft een creatieve kant! Zoals Brené Brown zegt: ‘There’s no such thing as creative and non-creative people. There are only people who use their creativity and people who don’t.’ Brené is Amerikaans, dus in mijn eigen Nederlandse woorden: Er bestaat niet iets als creatieve en niet-creatieve mensen. Er zijn alleen mensen die hun creativiteit gebruiken en mensen die dat niet doen. Iedereen heeft dus een vermogen om iets nieuws te maken. De vraag is: ken jij jouw creatieve vermogen?

Verschillende soorten

Misschien ben jij wel daadwerkelijk heel goed met pastelkrijt of verf, of kneed jij van klei de prachtigste voorstellingen. Dat is een geweldig talent! Maar het kan ook zijn dat je heel boeiende verhalen kunt schrijven, of dat je kleding kunt naaien, jouw slaapkamer zo kunt maken als in een woonblad, of… Heel anders is dat jij misschien tijdens de les vragen stelt als ‘Huh, maar waarom niet zus of zo?’ Dat is creatief denken! Je ziet oplossingen die een ander misschien niet ziet, of denkt alvast drie stappen verder.

Authentiek, maar niet uniek

Creativiteit heeft met je authentieke zelf te maken, de jij die jij bent en niemand anders. Om je creatieve vermogen te gebruiken heb je dan ook een portie zelfvertrouwen nodig om vooruit te durven stappen en te zeggen: ‘Hee, dit ben ik, dit kan ik, dit denk ik.’ Maar dat betekent niet dat het een ontzettend hoge lat is waar je over heen moet springen. Dat je alleen maar creatief bent als je met een oplossing voor een probleem komt die niemand anders kan verzinnen. Jij ‘schept’ een oplossing en dat is creatief, maar een ander kan dat ook. Soms precies hetzelfde, soms iets anders wat elkaar aan kan vullen. En dat is oké! Ik merk zelf dat ik soms moeite heb om creatief te zijn, omdat ik denk: ‘Pfff, dan moet het wel heel goed zijn!’ Gelukkig hoeft dat dus niet. Creatief ben je al, wat een ander doet maakt niets uit. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de een meer creatief vermogen heeft dan de ander. Mensen zitten nu eenmaal verschillend in elkaar.

Hoe ontwikkel je creativiteit?

Tja, goeie vraag! Zoals ik hierboven al schreef, komt een beetje zelfvertrouwen wel van pas. Het vraagt moed om iets van jezelf te laten zien, op welke manier dan ook. Daarmee maak je jezelf ook authentiek, maar dat kan best spannend zijn. Wat helpt nog meer? Nou, bijvoorbeeld gewoon weten wat jouw creatieve kant is! Ga op ontdekkingstocht, probeer eens nieuwe dingen uit, wie weet ontdek je iets nieuws. Creativiteit gaat altijd met vallen en opstaan…

Ten slotte…

Gewoon om je dit nog even mee te geven: God, de ultieme bron van creativiteit, schiep jou! Wauw! Soms is het ook gewoon genoeg om even stil te staan en je te verwonderen over wat een ander kan. Verwonder je eens over God en over Zijn werk!

Wat is jouw creatieve kant?

 

Photo by Plush Design Studio on Unsplash