Croptop of coltrui: seksuele intimidatie is niet ok!

Suikerklontje, roomsoesje, suikerbroodje. Nee, dit is geen boodschappenlijstje. Al deze termen heb ik al eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Gewoon, op straat. Als ik boodschappen doe en door het park naar huis loop, bijvoorbeeld. Erg ongemakkelijk, dus zeg ik niks terug en loop ik snel door. De scheldwoorden die je daarna naar je hoofd geslingerd krijgt omdat je ze negeert, zijn nog veel erger.

Ik ben niet de enige die te maken heeft met seksuele intimidatie: bijna alle vrouwen vanaf 18 tot 30 jaar worden weleens nageroepen of zelfs lastiggevallen. Uit een onderzoek blijkt dat dit niet alleen op straat gebeurt, maar ook op werk of op school, of tijdens het uitgaan. Waar ik nog het meest van schrok: een kwart van de mensen uit het onderzoek vindt dat meiden die lastiggevallen worden niet mogen zeuren. Want ze kleden zich te gewaagd, lokken het zelf uit. Dat is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Seksuele intimidatie is NIET jouw schuld.  Het maakt niet uit of je een joggingsbroek of een skinny jeans aan hebt: niemand vindt het fijn om geïntimideerd te worden op wat voor manier dan ook.

Heb ik iets geks aan ofzo?

Als een jongen besluit dat het lollig is om je na te roepen of iets dergelijks, ligt dat aan hem en niet aan jou. Het is niet leuk. Het is gênant en opdringerig. En het stomste is nog: wanneer zoiets gebeurt, zoeken meisjes vaak de schuld bij zichzelf. ‘Heb ik iets geks aan? Heb ik misschien teveel make-up op? Keek ik toevallig eerst zijn kant op?’ Onzin! Als een jongen in de zomer een onthullend shirt draagt of in zijn strakke sportkleding over straat rent, wordt hij toch ook niet uitgescholden? Dus waarom meisjes en vrouwen dan wel?

Laten we elkaar steunen

Je kunt geen aangifte van seksuele intimidatie doen (maar wel een petitie tekenen waarbij de politiek gevraagd wordt een boete in te stellen bij (straat)intimidatie). En jezelf verslonzen om geen aandacht te trekken is ook geen optie: ik ben ook lastiggevallen terwijl ik 1) geen make-up droeg en 2) in mijn oude kleren even vlug naar de winkel ging. Niet omdat ik een babe ofzo ben, maar omdat vervelende jongens nou eenmaal graag vervelend doen. Ik weet dus niet zo goed wat we zouden kunnen doen om seksuele intimidatie te voorkomen. Wat ik wel weet, is dat we als vrouwen onderling elkaar moeten blijven steunen! Een kwart van de mensen uit dat onderzoek vindt dus dat meiden het met hun kleding zelf uitlokken. En veel van de mensen die dat vinden, zijn zelf ook vrouw. Daar schrok ik pas écht van. Zou je zoiets zeggen als het je BFF of zus was die werd uitgescholden? Laten we als vrouwen onderling alsjeblieft elkaar steunen in plaats van afkraken. We zijn allemaal belle, of je nu een croptop of coltrui aan hebt.

Wat vind jij?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!