Dankbaarheid: het resultaat van de zomerchallenge!

In deze blog kon je lezen wat mij ertoe bracht weer bewust te gaan danken voor mijn eten. Daarnaast gaf ik mijzelf een challenge voor de zomer – en ik hoopte natuurlijk dat jullie ook mee zouden doen! Ik besloot in een apart notitieboekje op te schrijven waar ik dankbaar voor was. Kleine puntjes van genieten, om voor te danken. Dacht ik daar even 100 punten op te schrijven… Dat was moeilijker dan ik dacht! De grote les die ik dan ook leerde was: dankbaarheid moet je oefenen! Het gaat niet vanzelf, het ontsnapt zo weer aan je aandacht. Ik moest regelmatig mijn groene notitieboekje in het zicht leggen zodat ik na zou denken over waar ik dankbaar voor was. En zelfs toen is het me nog niet gelukt om echt 100 punten op te schrijven. Maar hoewel het er geen 100 zijn, zijn het er toch een hele hoop. Ik deel daarom 25 punten van mijn lijst met je!

Hier was ik dankbaar voor!

 1. Mijn avondeten…
 2. Een groot glas water in de ochtend
 3. Een vrouw die op de fiets naar me lacht
 4. Schoon beddengoed
 5. Een oude mevrouw die mijn hand vastpakt
 6. Koken zoals mijn moeder dat vroeger deed
 7. Een vriendin die op precies het juiste moment belt
 8. Opgepompte fietsbanden
 9. Verse koffie na het avondeten
 10. Een oude mevrouw met een verschrompeld mondje
 11. Uitgestrekte weilanden zien vanuit de trein, lekker staren!
 12. Pizza eten en pudding delen met een vriendin
 13. Juist die ene zin lezen die zo perfect aansluit bij waar ik die dag over aan het peinzen was
 14. Een spraakbericht van een vriendin luisteren tijdens de afwas
 15. Petrichor: de geur van regen op droge aarde
 16. Frisse wind na een paar hete dagen
 17. Een mevrouw die in tranen is vanwege ons bijzondere gesprekje over God
 18. De was weer opgeruimd hebben
 19. Een dame die het woord ‘matineus’ gebruikt
 20. Een meneer die me van een afstand ziet niezen en me in het voorbijgaan ‘gezondheid’ wenst en lacht
 21. God ervaren
 22. Een scherpe opmerking die tot nieuw inzicht leidt
 23. Ontbijten met appeltaart
 24. Iemand verrassen met een bos bloemen
 25. Vrijheid ervaren

En vooruit, nog een 26e:

 • Een jubellied voor God uit mijn hart meezingen

Blijven oefenen in dankbaarheid

Ik heb me voorgenomen mezelf te blijven oefenen in dankbaarheid. Omdat ik er heilig in geloof dat het me dichter bij God brengt en ik op die manier open sta voor Zijn goede gaven aan mij. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat dankbaarheid oefenen, een vorm van mindfulness, heel krachtig is tegen stress, angst en dagelijkse beslommeringen. Het brengt rust. En vanuit de rust kan ik mijn ogen opheffen en God zien. Ben jij vanuit dankbaarheid ook God gaan zien?

Ik ben reuze benieuwd wie van jullie ook heeft meegedaan aan de zomerchallenge! Is het jou gelukt 100 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor was? Laat het in de reacties weten en deel je dankbaarheid!

Photo by Ben White on Unsplash