De 5 meest gestelde vragen over ongesteld zijn + het antwoord

Het was gisteren de Internationale Menstruatie Dag (ja, for real!) en natuurlijk is dat een hele goede reden om daarom weer een blogje te wijden aan het leukste feestje van de maand: ongesteld zijn!

Elk persoon met een vagina krijgt er mee te maken: vroeg of laat vind je bloed in je onderbroek en meestal ben je niet voorbereid. Vandaag praat ik je bij over de  5 meest gestelde vragen over ongesteld zijn, én geef ik antwoord op deze prangende levenskwesties!

1. Wanneer word ik ongesteld?

Dit is by far de meest gestelde die we krijgen: wanneer word ik ongesteld? Veel van jullie zeggen: ik heb veel last van afscheiding, word ik nu ongesteld? Van je afscheiding is het helaas niet af te leiden: afscheiding is gewoon de manier van je lijf om het van binnen in je vagina netjes en schoon te houden. Meer dan wat opgedroogd slijm en vocht is het niet, maar de hoeveelheid afscheiding kan wel veranderen in de puberteit (dank u hormonen!). Hoe weet je dan wel wanneer je ongesteld wordt? Vraag eens aan je moeder wanneer zij ongesteld werd, grote kans dat jullie rond dezelfde leeftijd voor het eerst ongesteld werden / gaan worden. Het kan ook zijn dat je veel andere veranderingen in je lijf ontdekt: je borsten gaan groeien, je krijgt schaamhaar en okselhaar of je heupen worden breder. Dit is het begin van de puberteit, en grote kans dat je menstruatie dan niet al te lang meer uitblijft.

2. Ik ben de kleinste / jongste uit de klas en al ongesteld. Wat moet ik nu doen?

Ik kon me nog goed herinneren dat ik voor het eerst ongesteld werd, en dat ik bijna zeker wist dat niemand anders dit door hoefde te maken. Maar wat bleek: superveel meiden uit mijn klas werden dat jaar ook ongesteld of waren het al. Het hoort erbij, en toen we eenmaal door hadden dat we niet alleen waren bleef er alleen nog een gevoel van opluchting achter. En het is best spannend om over ongesteld zijn te praten, zeker als je niet weet of je misschien echt de enige bent. Maar ongesteld zijn is heel normaal en hoort erbij, dus waarom zou je dat niet bespreken met je vriendinnen? Het is juist superfijn om er samen over te praten, zodat je nog eens tips kan uitwisselen! Dus ben je net ongesteld geworden? Doe eens een rondje door je klas en praat erover!

3. Ik moet mijn maandverband / tampon verschonen, hoe doe ik dat op school?

Natuurlijk moet je gewoon naar school als je ongesteld bent, en één van de grootste vragen is dan ook: hoe verwissel ik mijn maandverband zonder geluid, en hoe zorg ik dat niemand mijn tampon ziet zitten als ik naar de wc ga? Wat betreft maandverband: de papiertjes erom heen zijn vreselijk, plus het uit je onderbroek trekken van een verbandje is ook vreselijk: het maakt allebei veel geluid! Geluidloos maandverband verschonen is bijna onmogelijk om te doen, behalve als het heel rumoerig is op het toilet. Een tampon mee nemen naar de wc is ook zo’n hachelijk trucje: waar laat je dat ding? Kontzak, bh? Vaak stop je m in je broekzak, daar valt ie niet zo op.

Maar weet je, ik zei het al eerder: ongesteld zijn is een heel natuurlijk proces en hoort er gewoon bij. We kunnen wel altijd doen alsof het er niet is, maar het gaat niet weg. Als we willen dat ongesteld zijn een heel normaal iets is, dan moeten we er ook gewoon over praten, en ons niet schamen voor het geluid van maandverbandjes of de mogelijkheid dat iemand onze tampon heeft gezien. Als we willen dat (sommige) jongens er niet zo idioot over doen, laten wij dan ook stoppen met het stiekem ‘verstoppen’ van onze menstruatie!

4. Ik ben al ongesteld, maar ik weet niet wanneer ik het weer word?

Als je voor het eerst ongesteld bent geworden, is die eerste keer altijd een verrassing. Soms vind je een klein bloedvlekje in je onderbroek, soms is het opeens daar in al z’n hevigheid. Dit verschilt heel erg per persoon. Wat eigenlijk niet per persoon verschilt is wanneer je voor een tweede of derde, of tiende keer ongesteld wordt. Elke cyclus bestaat ongeveer uit 28 dagen, en na ongeveer een week na je menstruatie is er de ovulatie. De ovulatie is wanneer je lijf het meest vruchtbaar is en het eitje in je baarmoeder is. De dagen ervoor en erna kan je dat voelen, maar niet iedereen heeft dat. Dan is er even twee weken ‘niks’ en dan begint het hele riedeltje weer van voor af aan: je wordt ongesteld. Zeker in het begin kan het allemaal wat onregelmatig zijn, maar het hoort in de loop van de tijd gewoon regelmatig te gebeuren. Fijne handigheidjes hierbij: apps waarin je je menstruatie kan bijhouden. Zelf gebruik ik Flo, maar er zijn er genoeg. En ontdek je dan dat je super onregelmatig bent, of soms helemaal niet, dan kan je makkelijk naar de huisarts gaan en precies vertellen wat er mis gaat!

5. Wat helpt me door mijn menstruatie heen?

Sommige personen hebben superveel last van hun menstruatie, andere weer niet. Sommigen hebben pijn aan hun been (hello, thats me!) en sommigen van hun onderrug. Soms kan je last hebben van zere borsten, soms heb je vreselijke buikpijn. Wat helpt je daar doorheen? Belangrijkste is: zorg goed voor jezelf. Ga wat eerder naar bed, neem een extra douche, leg een kruik op je buik of tegen je rug, en als het echt niet gaat: neem een paracetamol. Wat ook helpt: ga lekker sporten, dan voel je je fit. Het voelt tegenstrijdig, maar wist je dat sommige sporters tijdens hun menstruatie de beste prestaties hebben neer gezet? En als laatste: vergeet een lekker stukje chocola niet, daar kan bijna niks tegen op toch?

En als laatste heb ik nog een bonusvraag én antwoord voor je:

6. Welke producten kan ik allemaal gebruiken als ik ongesteld zijn?

Je weet waarschijnlijk wel dat je maandverband en tampons kan gebruiken als je ongesteld bent. Maar wist je ook dat er verschillende soorten zijn? Je hebt maandverband met vleugeltjes, die blijven makkelijk op z’n plek in je onderbroek tijdens het sporten bijvoorbeeld. Je hebt dik maandverband, maar ook hele dunne. En dat geldt ook voor tampons: je hebt dikke tampons voor zware dagen, maar ook kleintjes voor lichte dagen. Je hebt hele lange, en je hebt tampons die je met een iets kan inbrengen. Voor ieder wat wils eigenlijk. Wat je misschien nog niet kent is een menstruatiecup: dat is een cupje van siliconen wat je opgevouwen in brengt. Het vangt het bloed op, zodat je m kan legen en daarna weer kan gebruiken. Het scheelt een hoop gekraak in de wc-hokjes, en is ook nog eens milieuvriendelijk! Je koopt deze bijvoorbeeld ook bij de Kruidvat, ze staan gewoon in het schap en heten OrganiCup. Gratis tip van mij!

Photo by Josefin on Unsplash