De ander mag er zijn… En jij ook!

Sinds kort heb ik een coach die met mij meekijkt, die me helpt te begrijpen waarom ik handel zoals ik handel en waarom ik het moeilijk vind om me niet te laten ondersneeuwen door de dingen die ik moet doen.

Kwaliteit

De afgelopen keer hebben we samen gekeken naar kwaliteitenreflecties (van Ofman, zoek maar eens op). In het kort werken deze reflecties als volgt. Ieder persoon heeft een kwaliteit (ja, echt iedereen) en daarmee heeft ook iedereen een valkuil die hierbij past. Deze valkuil zorgt voor een uitdaging; ofwel een aandachtspunt waar men mee aan de slag moet. En als laatst staat er tegenover jouw kwaliteit ook een allergie, namelijk iets waar je heel slecht tegen kunt. Oké, ik snap dat dit heel vaag klinkt en daarom geef ik even een voorbeeldje. Zelf ben ik bijvoorbeeld heel gedisciplineerd. Dat is een kwaliteit van me, maar tegelijkertijd is deze gedrevenheid mijn valkuil; soms ben ik veel te gedreven en loop ik mijzelf voorbij. Mijn uitdaging hierin is het vinden van een balans tussen werk en ontspanning en het verkrijgen van een meer relaxte houding in het leven. En je raadt het al… Mijn allergie is luiheid. Met name wanneer mensen wel potentie hebben om dingen te bereiken, kan ik het ontzettend irritant vinden als daar niets mee gedaan wordt.

Leren van de ander

Dit is natuurlijk interessant om van jezelf te weten, maar het leuke aan deze kwaliteitenreflecties vind ik het leren van de ander. Namelijk, de allergie die ik heb kan gezien worden als de valkuil van de ander. En bij een valkuil hoort weer een kwaliteit! Ik weet het, het is een beetje ingewikkeld. Je moet het even doorhebben en dan is ‘ie echt heel leuk. Zo is ‘luiheid’ mijn allergie (want eigenlijk heeft iedereen wel potentie). Deze allergie is de valkuil van een ander. De kwaliteit die past bij ‘luiheid’, is ‘relaxt zijn’. Iets wat ik wat meer mag zijn. Opeens wordt de allergie of irritatie die ik bij een ander heb, omgevormd tot een moment om van de ander te leren. Hoe tof is dat?

Hieronder heb ik even een tabel ingevoegd, zodat het wat beeldender wordt.

Kwaliteit Valkuil
Discipline Te gedreven

 

Allergie Uitdaging
Luiheid Relaxter doelen behalen

 

Iedereen is mooi

Goed.. Leuk en aardig, die reflecties, maar wat wil ik hier nu mee zeggen? Door het maken van die reflecties kwam ik erachter wat me irriteerde, maar belangrijker nog, kwam ik erachter wat ik van een ander kan leren en hoe ik de ander in een positief daglicht kan zien. Ik denk dat Jezus dit bedoelde toen Hij ons de opdracht gaf om ‘eensgezind’ te zijn en op een liefdevolle wijze met elkaar om te gaan. Wanneer het ons lukt om op zo’n manier met de ander om te gaan, door ons te focussen op zijn/haar positieve kwaliteiten en door een open houding te hebben richting de ander, worden we een toegankelijker persoon. Ook laten we geen negatieve emoties, zoals hoogmoed of irritatie, in ons hart toe. Toen ik dit zelf toepaste bij een aantal personen in mijn leven waar ik me soms aan irriteer, merkte ik dat eigenlijk iedereen mooi is. Ik vond dat best bijzonder om te beseffen, want zo kijkt God ook naar de mensen die Hij gemaakt heeft!

Je bent oké

In de titel staat: ‘De ander mag er zijn… En jij ook!’. Wanneer de ander er mag zijn, mag ook jij er zijn. In de hulpverlening noemen we dat een ‘ik ben oké – jij bent oké’ houding. Dat betekent dat je de ander beschouwt als oké en je niet boven de ander gaat staan, maar ook niet eronder. Beschouw jij jezelf als ‘oké’? Ik kan dat weleens lastig vinden. Toch is het zo. Jezus vindt ons hartstikke oké! En als Hij het vindt… Dan mogen (of eigenlijk moeten) we het zelf ook wel vinden. Ook jij mag er zijn. En op het moment dat je weet dat je er mag zijn en dat je goed bent zoals je bent, sta je ook meer open om van een ander te leren. Waarom? Omdat het dan niets afdoet aan wie jij bent als persoon, maar het iets zegt over jouw houding richting anderen. Het zegt wat over de manier waarop jij naar de ander kijkt. En weet je wat het mooie is? Hoe jij kijkt naar de ander, zegt weer iets over hoe jij kijkt naar jezelf. Wanneer jij je bijvoorbeeld irriteert aan de zoveelste fout van een ander, wat zegt dat dan over jou? Mag jij fouten maken van jezelf? Of geef je de ander de ruimte om te groeien? Wat zegt dat over de ruimte die je aan jezelf geeft? Goed om eens over na te denken.

Waardevol

Weet je, jij bent zo ontzettend waardevol. Je mag er zo ontzettend zijn. En voor je buurman of buurvrouw geldt hetzelfde. Hoeveel mooier zou de wereld zijn wanneer we allemaal proberen om iets goeds te zien in de ander? Ik wil je deze uitdaging meegeven voor aankomende week. Laten we samen beginnen met deze nieuwe manier van omgaan met de ander. Oftewel: lekker omdenken!

Vind jij dat je er mag zijn? Vind jij jezelf oké?