De boeken van Jane Austen

Zoals je misschien wel hebt kunnen opmerken uit mijn verslag van het bezoek dat Eline en ik aan het Gemeentemuseum brachten, hou ik van kostuumdrama’s. Beter gezegd; ik hou van geschiedenis. Als kind al las ik graag boeken over vroeger. Dat is nooit gestopt. Sinds mijn studententijd is Jane Austen één van mijn meest favoriete auteurs. Vandaag vertel ik je over haar boeken en als ik dan toch bezig ben, kunnen de verfilmingen ervan ook wel even genoemd worden, toch?!

Wie was Jane Austen?

Veel historische romans, films en series zijn pas veel later verzonnen, maar het gave aan de boeken van Jane Austen is dat ze echt oud zijn en geschreven in de tijd waarover ze gaan. Jane Austen leefde van 1775-1817 een teruggetrokken leven in Engeland. Ze is helaas niet zo oud geworden. Ze groeide op in een hecht gezin met zes broers en een zus. Zelf trouwde ze niet, maar gelukkig liet ze wel haar boeken na. En een vrouwelijke schrijfster was in die tijd best bijzonder. Na haar dood zijn haar boeken heel erg populair geworden en aan het eind van de 20ste eeuw en ook de afgelopen jaren zijn bijna al haar boeken verfilmd. Kennelijk spreken haar verhalen nog steeds tot de verbeelding en ik weet wel waarom!

Frouckje-JaneAusten-foto01

Waarover schreef Jane Austen?

Jane Austen schreef boeken die gaan over de tijd en maatschappij waarin ze zelf leefde. Ze schreef heel levendig en met humor. Ze neemt sommige gewoontes en types uit haar tijd op de hak en tegelijkertijd zijn haar verhalen ook dramatisch en romantisch. Haar hoofdpersonen zijn pittige dames waarin je je goed kunt verplaatsen. Alle boeken gaan uiteindelijk over de positie van vrouwen in die tijd en hun afhankelijkheid van goede huwelijken. Er was veel schone schijn en Jane Austen prikt er doorheen. Het lijkt haar te gaan om echtheid en liefde. Wie wil dat nou niet?

Frouckje-JaneAusten-foto02

Jane Austen Top 3

Omdat Jane Austen niet zo oud is geworden, heeft ze niet veel boeken nagelaten. Ik heb ze allemaal gelezen en sommige meerdere keren. Dit is mijn top 3.

1. Pride and Prejudice (1813)

Zonder twijfel mijn favoriete boek van Austen. Het gaat over de familie Bennet, een gezin met vijf dochters uit de middenklasse. Hoofdpersoon is de tweede dochter Elisabeth, een jongedame met pit en een scherpe blik. Haar moeder maakt zich enorme zorgen over hoe het moet met haar dochters. Omdat er geen zoon is, zal na het overlijden van vader Bennet, zo’n beetje de hele erfenis gaan naar een verre neef. Dus is haar belangrijkste taak haar dochters goed aan de man te brengen. Als de rijke heer Bingley in de buurt een landgoed huurt, is ze helemaal opgetogen. Zal ze haar oudste dochter aan hem kunnen koppelen? Bingley neemt zijn nog rijkere, maar ook wat norse vriend Darcey mee. Als hij en Elisabeth elkaar ontmoeten, hebben ze beiden hun vooroordeel snel klaar. De grote vraag is: kunnen ze hun trots opzij zetten en hun eerste indrukken loslaten?

In 1995 maakte de BBC een hele mooie zesdelige serie van dit boek met Colin Firth als Mr. Darcy. Hier zie je hoe Elisabeth en Darcy elkaar voor het eerst ontmoeten op een bal.

Iets moderner is de film uit 2005 met Keira Knightley als Elisabeth, een kortere en meer dramatische versie. Vergelijk de clips maar eens:

2 Sense and Sensibility (1811)

Twee jaar voor Pride and Prejudice schreef Jane Austen dit boek, dat ook gaat over zussen die niet kunnen erven en afhankelijk zijn van de gunsten van hun halfbroer. Helaas is hij een draak van een vrouw getrouwd, die steenrijk is maar te beroerd om iets over te hebben voor de drie zusjes Dashwood. De oudste dochter Elinor is een verstandige meid, die zich verantwoordelijk voelt voor haar familie en haar gevoelens niet snel toont.. Marianne is het tegenovergestelde, zij leeft vol passie en volgt haar gevoel. Beide jongedames worden verliefd en raken in de problemen. En wat is nou het beste? Je verstand gebruiken of je gevoel volgen? Of ligt het antwoord misschien ergens in het midden?

1995 was een jaar met maar liefst twee grote Ausen-verfilmingen. Emma Thompson maakte deze mooie film met bekende acteurs als Hugh Grant, Alan Rickman en Kate Winslet.

In 2008 werd er een driedelige serie van het boek gemaakt.

3. Emma (1815)

Emma is een charmante meid met een oudere zus. Hun moeder is overleden en hun vader is al wat ouder en erg angstig voor van alles en nog wat. Als haar zus trouwt, blijft Emma met haar gouvernante achter bij haar vader. Ze is liefdevol, maar kan soms ook erg dom bezig zijn. Zo vindt ze het heel leuk om mensen aan elkaar te koppelen. Helaas loopt dat niet altijd even goed af en bovendien is ze zo met anderen bezig, dat ze voor de liefde in haar eigen leven nauwelijks oog heeft. Als dat maar goed gaat…

Ook van Emma zijn een film (1996) en een serie (2009) gemaakt.


De drie andere grote romans die Jane Austen schreef zijn Mansfield Park (1814), Northanger Abbey (1818) en Persuasion (1818). Deze boeken zijn wat ingewikkelder en dramatischer dan de drie genoemde. Ook deze boeken zijn allemaal verfilmd. Zo zie je maar hoe populair de verhalen van Jane Austen zijn. Enne… de meeste kun je bekijken via Netflix.

Heb jij wel eens een boek gelezen van Jane Austen of een verfilming gezien?

Deze blog werd geschreven door Frouckje