De hele Bijbel lezen? Kan dat?

Let op; dit is een blog voor boekenwurmen, lettervreters en pillenverslinders…. Heb jij net als Rory Gillmore altijd iets te lezen bij je? Liggen er naast jouw bed minstens vier verschillende boeken (die je ook allemaal leest)? Heb je op vakantie een extra koffer nodig voor je romans?

Dan heb ik een vraag voor je…. Heb je de Bijbel wel eens helemaal gelezen?

Een kwartier per dag

Ik ben sinds mijn 18e een boekenwurm (dus als je het nu nog niet bent; er is nog hoop 😉). Als ik geen boek heb liggen word ik onrustig. Toch moest ik tot 1,5 jaar geleden toegeven dat ik nog nooit zelf de Bijbel helemaal had gelezen. Eigenlijk gek…. Want als ik 5 dikke pillen moeiteloos verslind is dat toch ongeveer de hele Bijbel.

Toen iemand me uitdaagde een kwartier per dag in de Bijbel te lezen dacht ik; dat moet toch kunnen. Van de 64 kwartieren dat ik wakker ben zou ik er wel 1 kunnen invullen met de Bijbel. En toen kwam ik op het idee om de Bijbel helemaal te gaan lezen.

De Bijbel helemaal lezen; wat ik ontdekte

Doordat ik alle verhalen achter elkaar las ging ik verbanden zien tussen dingen, personen en gebeurtenissen. Wist je bijvoorbeeld dat Deuteronomium (34 hoofdstukken) 1 lange preek van Mozes is? Pfffft; dacht je dat jouw voorganger lang kon praten 😉.

Natuurlijk zijn er gedeelten die echt moeilijk door te komen zijn. Jesaja of Ezechiël vind ik echt taai. Dan leg ik mijn Bijbel gewoon op tafel en lees steeds een hoofdstuk en dan ga ik weer wat anders doen.

Uiteindelijk vond ik het een bijzondere ervaring. Inmiddels ben ik nu voor de derde keer de hele Bijbel aan het doorlezen. En nu zijn er weer andere dingen die me opvallen.

Durf je het aan? Een paar tips:

1. Je kunt er verschillende jaar-lees-roosters op internet vinden. Ik gebruik er nu één waarbij ik de Bijbel in chronologische volgorde lees. Dan lees ik ergens tijdens Genesis het boek Job omdat Job in die tijd leefde.

2. Bij lange beschrijvingen van de tabernakel of tempel kun je filmpjes zoeken op YouTube; dan kun je het beter volgen.

3. Lees ‘taaie’ hoofdstukken in fases door je dag heen (in de bus op je telefoon bijvoorbeeld.)

4. Gebruik een begrijpelijke vertaling zoals de Belle Bijbel; dan gaat het veel meer leven.

5. Wees niet te streng; een paar dagen niet gelukt? Pak het gewoon weer op. Een gewoonte heeft tijd nodig om in te slijten.

Heb je er wel eens over gedacht om de Bijbel helemaal te lezen?